خودروهای درون سوز پاک ترهستند یا پلاگین هیبرید
نتابج جدید تحقیقات نشان می دهد که خودروهای پلاگین هیبرید بدلیل برد کوتاه حالت تمام الکتریکی ،از نسخه های درون سوز پا تر نیستند.همچنین اگر خودروهای پلاگین هیبریدی بهصورت منظم شارژ نشوند آلایندگی دیاکسید کربن آنها میتواند بدتر از خودروهای بنزینی و دیزلی قابلمقایسه باشد.
محققان آلمانی میگویند دولتها و قانونگذاران باید جلوی تبلیغات گمراه کننده درباره خودروهای پلاگین هیبریدی را بگیرند. اگرچه چنین نتیجهگیریای تنها باعث افزایش انتقادات از چنین تکنولوژیای خواهد شد اما لوکس سازان آلمانی بهطور خاص از سیستمهای پلاگین هیبریدی برای روشی برای کاهش آلایندگی دیاکسید کربن محصولات خود استفاده میکنند.
اما اعداد چه میگویند؟ خب محققان انستیتو ISI فرانهوفر و انجمن بینالمللی حملونقل پاک ICCT از دادههای بیش از ۱۰۰ هزار خودروی پلاگین هیبریدی متعلق به بیش از ۶۶ خودروی متفاوت در اروپا، آمریکا و چین استفاده کردهاند. آنها فهمیدهاند در بهترین حالت یک خودروی پلاگین هیبریدی بهطور متوسط دو برابر دیاکسید کربن بیشتری نسبت به ادعاهای خودروسازان تولید میکند.
در بدترین حالت نیز آلایندگی دیاکسید کربن یک خودروی پلاگین هیبریدی چهار برابر بیشتر از ادعاهای سازنده بوده و بنابراین یک خودروی پلاگین هیبریدی با آلایندگی دیاکسید کربن رسمی ۵۰ گرمی در هر کیلومتر در واقع بین ۱۰۰ تا ۲۰ گرم دیاکسید کربن تولید میکند.
دلیل مهم چنین تفاوت بزرگی آن است که خودروهای پلاگین هیبریدی به عنوان خودروهای سازمانی نیز استفاده میشوند و بنابراین برد تمام الکتریکی آنها بازه بسیار کمی را پوشش میدهد. همچنین رانندگان سازمانی در اکثر موارد دوست دارند باک سوخت را پر از بنزین یا گازوئیل کنند زیرا هزینه را شرکت و سازمان مربوطه میپردازد.
پاتریک پلاتز مدیر این تحقیق میگوید:
اگر بخواهیم مصرف سوخت و آلایندگی دیاکسید کربن کمتری در دنیای واقعی داشته باشیم باید قدرت تولیدی پیشرانهها کاهش یابد و برد الکتریکی آنها بیشتر شود.
او میگوید بهمنظور اینکه خودروهای پلاگین هیبریدی بهطور مؤثری جایگزین نمونههای درونسوز سنتی شوند باید برد تمام الکتریکی آنها بین ۸۰ تا ۹۰ کیلومتر باشد.
البته مشکلی هم در این مطالعه وجود دارد و آنهم به خود پلاتز مربوط میشود زیرا در سال ۲۰۱۷ تحقیق متفاوتی را منتشر کرده و از علاقه خود به تکنولوژی پلاگین هیبریدی سخن گفته است. در واقع همین ماه پیش بود که فولکسواگن به تحقیق قبلی این محقق با عنوان “خودروهای پلاگین هیبریدی بهتر از شهرت خود هستند” اشاره کرده و گفته اینکه رانندگان خودروهای خود را شارژ نمیکنند یک افسانه است.
البته پلاتز مدعی است خودروسازان نمیگویند مطالعه قبلیاش برای نتیجهگیری قطعی دراینباره طراحی نشده است. او میگوید:
در آن زمان ما فقط به میزان برد الکتریکی خودروهای پلاگین هیبریدی نگاه کردیم. ما تفاوتهای سیکلهای تست را در نظر نگرفتیم و این موضوع میتواند نتایج را دستخوش تغییر کند.
در مطالعه جدید از پلاگین هیبریدیها به عنوان خودروهای انطباقی نام برده شده به این معنی که آنها فقط روی کاغذ راندمان بالایی دارند اما در واقعیت به اندازه محصولات درونسوز دیاکسید کربن تولید میکنند.
اما اگر دولتها نظر منفی نسبت به پلاگین هیبریدیها داشته باشند چه خواهد شد؟ این امر میتواند تأثیر قابلتوجهی روی فروششان داشته باشد. برای مثال هلند قبلاً مشوق خودروهای پلاگین هیبریدی را حذف کرده و فروش آنها از ۴۰ هزار دستگاه در سال ۲۰۱۵ به حدود ۱۱۵۰ دستگاه در دو سال بعد کاهش یافته است.
فعلاً فروش خودروهای پلاگین هیبریدی در اروپا بیشتر از هر جای دیگر در جهان بوده و فروش ۷۸۰ هزار دستگاهی آنها در قاره همیشهسبز حدود ۱۰ هزار دستگاه بیشتر از بازار خودروی چین میباشد.
نویسنده :
میلاد حسینی