آیا سیف خودرو با محصولات بیسو در بازار ایران موفق خواهد شد؟
سیف خودرو از حدود دو ماه پیش با شروع پیش فروش محصولات بیسو رسما کار خود در صنعت خودرو ایران را آغاز کرد. این شرکت که در گذشته نه چندان دور عرضه محصولات برند معتبر سوبارو را بر عهده داشت که با توجه به تحریم های ظالمانه آمریکا علیه کشورمان و همچنین ممنوعیت واردات خودرو شانس خود برای خودروساز شدن را یک برند نسبتا نا آشنا چینی امتحان کرده است. اما سئوال این است که آیا محصولات برند بیسو می تواند سیف خودرو را در بازار این روزهای ایران به سر منزل مقصود برساند یا به مانند برخی چینی هایی که نیامده رفتند این شرکت نیز بزودی با شکستس دیگر روبرو خواهد شد. برای جواب باید از چندین جهت حضور سیف خودرو و محصولات بیسو را مورد بررسی قرار داد.
پیشنه سیف خودرو
سیف خودرو یکی از شرکت های زیر مجموعه هلدینگ فریکو محسوب می گردد که از سال 1383 با اخذ نمایندگی انحصاری محصولات سوباور ژاپن فعالیت خود در بازار خودروی ایران را آغاز کرد. این شرکت به منظور جلب اعتماد شریک نامی خود ملزم بود که کلیه استاندارد های جهانی سوبارو در ایران اجرایی نمایند تا بتواند موفق به اخذ نمایندگی انحصاری گردد. مشخصا شرکتی که بتواند این استاندارد ها سخت گیرانه را در ایران پیاده نماید از تجربه و امکانات مناسبی سود می برد و همین امر تعیین کننده میزان تونایی سیف خودرو در بحث فروش و خدمات پس از فروش است.اما برخی اعتقاد دارند این شرکت در زمان فعالیت خود نتوانست بصورت مناسبی محصولات سوبارو به مشتریان ایرانی معرفی نماید .شاید تا حدودی این نقیصه به سیف خودروی آن زمان وارد باشد اما باید گفت که کشور ما همواره و در بیشتر برهه های زمانی تحت تحریم قرار داشته و سوبارو ژاپن نمی توانست محصولات خود را بصورت عمده در بازار ایران عرضه نماید از همین رو شاید سیف خودرو هم نیازی به تبلیغات گسترده برای محصولات سوبارو نداشته است چرا که به تعداد خودروهای وارد شده ،مشتری دست به نقد حضور داشته است. اما به هر حال تحریم های پیش از برجام باعث گردید که سوبارو قید همکاری با سیف خودرو و بازار ایران را بزند چرا که بازار این خودروساز ژاپنی در کشورهایی نظیر آمریکا بسیار گسترده بود.
تمامی اتفاقات فوق نشان می دهد که سیف خودرو شرکتی نسبتا موفق در زمینه عرضه خودرو بوده و در طول این سالها نیز بر تجربیاتش افزوده شده و اینبار آمده است تا اشتباهات گذشته درس بگیرد و با قدرت در صنعت خودرو ماندگار شود.
آیا سیف خودروی وارد کننده در تولید خودرو نیز موفق خواهد بود؟
سیف خودرو تا حدودی در زمینه واردات و فروش خودرو موفق بود اما سئوال این است که این شرکت که به تازگی به جمع خودروسازان ایران پیوسته است می تواند در این زمینه موفق عمل کند. در جواب باید گفت که ظاهر مدیران این شرکت نیز به این بعد قضیه توجه ویژه داشته اند چرا که این شرکت برای خودروساز شدن به سراغ یکی از قدیمی ترین خودروسازان کشور رفته تا بتواند از تجربیات آن استفاده نماید .سیف خودرو برای این منظور با خرید سهام عمده مرتب خودرو با این شرکت کهنه کار جونیت ونچری را تشکیل داده است تا محصولات بیسو در خطوط این شرکت تولید گردد. لذا تجربه کافی و 60 ساله مرتب خودرو می تواند تضمین کننده تولید محصولات بیسو در ایران باشد. لذا سیف خودرو بهترین مسیر را برای خودروساز شدن در نظر گرفته است.
آیا محصولت بیسو مناسب بازار ایران است؟
تا اینجا کار می توانیم بگوییم که سیف خودرو قابلیت های لازم برای عرضه خودرو در بازار را دارد اما سئوال دیگر این است که آیا محصولات نا آشنای بیسو توانایی رقابت با رقبای قدرتمند چینی خود را دارد یا خیر؟
بیسو شاید در نام برند تازه کاری باشد اما شرکت مادر این برند ،کمپانی بایک است که یکی از خودروسازان بزرگ و مطرح چین برشمرده می شود. بعبارتی این شرکت تحت قرار داد جوینت ونچری با نام Baic Yinxiang با یکی دیگر از خودروسازان این کشور برند بیسو را اداره می کنند.از این رو بیسو از جدیدترین برند های این شرکت است که در بخش محصولات لاکچری این برند چینی قرار دارد.
از مشخصه اصلی خودروهای بیسو باید به طراحی جذاب و مدرن آنها اشاره که کاملا بر اساس زبان طراحی منحصر به خود بهره می برد و نمی توان فاکتور های کپی از برند های مطرح جهان را مشاهده نمود. از همین رو بیسو آمده است که برای خود اصالت ایجاد نماید و فقط به فکر فروش بیشتر با هر روشی نیست. البته این طرز تفکر باعث شد کمی ناپختگی در برخی بخش های طراحی مشاهده گردد که برای یک کراس اوور چینی ضعف محسوب نمی گردد.
سیف خودرو قرار است در ابتدای فعالیت خود دو کراس اوور بیسو T3 و بیسو T5 را در ایران تولید نماید که هر دو این گزینه از ظاهری جذاب بهره می برند که کاملا با الگوی طراحی این روزهای جهان هماهنگی دارد. از همین رو می توان پیش بینی که مشتریان ایران روی خوشی به ظاهر محصولات بیسو نشان دهند.
البته جذابیت های بیسو نسبت به چینی ها دیگر در ظاهر خلاصه نمی شود چرا که با ورود به کابین نیز با طراحی نسبتا مدرن و متریال با کیفیت روبرو می شویم که برگ برنده ای برای این کراس اوور های چینی محسوب می گردد. در بخش پیشرانه هم بیسو T3 علی رغم بهره بردن از موتور 1.3 لیتری و به لطف سیستم توربو شارژر کاملا از شتاب و هیجان خاصی برخوردار است و نباید فریب حجم کم موتور این خودرو را خورد . همچنین باید توجه داشته باشیم که مصحولات روز دنیا به سمت پیشرانه کم حجم اما قدرتمند گرایش یافته است. برای مثال سانگ یانگ کره جنوبی برای نسخه فیس لیفت تیوولی که قرار است سال آینده به بازار بیاید موتور 1.2 لیتری توربو در نظر گرفته است.این قضیه برای بیسو T5 هم نیز مصداق دارد چرا که این عضو بزرگتر خانواده بیسو نیز از پیشرانه 1.5 لیتری توربو بهره می برد.
اما مهمترین برتری خودروهای بیسو را در امکانات رفاهی و ایمنی باید جستجو کرد چرا که هر دو این گزینه های سیف خودرو به امکانات قابل ذکری نظیر حفظ خودروی بین خطوط ،دوربین ضبط وقایع ،8 کیسه هوا ،سیستم رادار جانبی با قابلیت پوشش نقاط کور و غیره مجهز شده است که پیش از این فقط در خودروهای کره ای و ژاپنی دیده بودیم
با توجه به این تفاسیر باید گفت که بیسو برای ماندگاری در بازار ایران تمامی فاکتور های لازم را داراست و می تواند براحتی نظر مشتریان ایران را جلب نماید.
آیا بیسو توانایی مقابله با رقبای چینی خود در بازار ایران را دارد
با توجه به آغاز تحریم ها تمامی گزینه های وارداتی کره ای ،ژاپنی و اروپایی از بازار ایران حذف شده و این چینی ها هستند که بدون رقیب تاخت تاز می کنند. از این رو تعداد رقبای بیسو در بازار این کم نیستند و این برند تازه کار برای موفقت راه سختی را پیش رو دارد. اما امکانات و طراحی مناسب بیسو باعث می گردد که بسیاری از چینی های بازار یارای رقابت با این خودرو را نداشته باشند اما محصولات جا افتاده ای مانند جک اس5 و غیره می توانند برای بیسو رقبای قدرتمند محسوب گردند .چرا که محصولات جک سالهاست در بازار ایران عرضه شده و توانسته قابلیت های خود را اثبات نماید. به هر حال بیسو بصورت بالقوه می تواند رقبا را به چالش بکشد .
قیمت محصولات بیسو در مقابل با رقبا چگونه است؟
سیف خودرو بطور رسمی و با توجه به شرایط نوسانات نرخ ارز تاکنون قیمت رسمی محصولات بیسو را اعلام نکرده است . اما خبرهایی غیر رسمی از سوی این شرکت وجود دارد که بیسو T3 با قیمت حدود 180 میلیون تومان و بیسو T5 با قیمت حدود 240 میلیون تومان عرضه خواهند شد. اگر به واقع قیمت های این دو خودرو همین حدود باشد قطعا رقبایی نظیر تیگو 5 و تیگو 7 با قیمت های بترتیب بالای 200 میلیون و 300 میلیون تومان به مشکل برخواهند خورد. از همین رو اگر سیف خودرو با توجه به تازه کار بودن برند بیسو بتوانند این قیمت هایی رقابتی را در نظر بگیرد می تواند ادامه مسیر برای موفقیت را هموار تر کند.
نتیجه
در نهایت در جواب اصلی این نوشتار باید گفت سیف خودرو و بیسو هر دو قابلیت های لازم برای موفقت در این بازار بدون رقبای اروپایی و کره ای را دارا هستند و بصورت بالقوه می توانند در صنعت خودروی ایران ماندگار باشنداما همیشه نمی توان از روی کاغذ بطور قطع گفت که نتیجه کار چه خواهد بود. چرا که این روزها خودروسازان داخلی با مشکلات عدیده ای در جهت تامین قطعات منفصله و ارسال منابع مالی به کشورهای دیگر روبرو هستند و همین امر موجب گردیده که در تولید با مشکل ربرو شوند. همچنین برای ماندگاری فاکتورهایی دیگری هم نظیر ارائه خدمات پس از فروش مناسب هم نیز مورد نیاز است. هر چند که سیف خودرو در حال حاضر شبکه خدمات فروش مرتب خودرو را در اختیار دارد اما باید در کمترین زمان نسبت به گسترش مجموعه خدمات پس از فروش خود اقدام نماید ،نکته ای که برخی از چینی های حاضر در بازار ایران به آن کمتر اهمیت داده اند.
نویسنده :
سالار