icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین کمربند سه نقطه ای و پیش کشنده چیست

کمربند سه نقطه ای و پیش کشنده چیست

comments 0 1397/4/11

امروز بارها در کاتالوگ و مشخصات فنی خودروهای مدرن با واژه کمربند پیش کشنده سه نقطه ای مواجه شده اید اما بدلیل عدم توضیحات کامل در بروشور های ارائه شده  متوجه عملکرد کمبرند ایمنی پیش کشنده و سه نقطه ای و تفاوت آن با کمر بند های معمولی را نشده اید. در این مقاله قصد داریم ضمن معرفی این ویژگی جدید کمربند ها، به نحوه عملکرد آن بپردازیم.اما برای درک دقیق این موضوع بهتر است با تاریخچه و نحوه عملکرد کمربند های معمولی آشنا شوید.

مبحث ایمنی در خودروهای امروزی بسیار با دقت و حساسیت خاصی پیگری می گردد بطوریکه اولیت اول تولید کنندگان خودرو در سرتاسر جهان(به جز ایران) ارائه محصولی ایمن می باشد. کمبرند ایمنی را شاید بتوان اولین گام مهندسان برای ایمنی سازی این وسلیه نقلیه برشمرد که مورد استفاده قرار گرفت.نخستین نشانه ها از نصب کمبر بند ایمنی در خودرو به سالها 1945 باز می گردد اما در آن زمان اولیت خودروسازان قدرت بیشتر و قیمت پایین تر بود از همین رو کمربند ایمنی بعنوان یک آپشن بر روی خودرو ها تعبیه می گردد. در سال 1955 کمپانی فورد استفاده از این وسیله ایمنی را جدی گرفت و ولوو بعنوان پیشتاز ایمنی برای اولین بار کمربند ایمنی را بصورت استاندارد بر روی محصولاتش نصب کرد.

اساس عملکرد کمربند ایمنی در ابتدای بسیار ساده بود بطوریکه این وسیله باعث  با محدود کردن حرکت بدن  به سمت جلو مانع برخورد سر  و دیگر اجزای بدن با داشبورد ،فرمان و شیشه می گردید. در حقیقت زمانی خودرو در حال حرکت است  و ناگهان متوقف می گرددT انرژی ناشی از لختی (اینرسی) باعث می گردد که بدن همچنان تمایل به حرکت به جلو داشته باشد اما کمبر بند ایمنی با کنترل انرژی جنبشی باعث می گردد که بدن راننده به سمت جلو حرکت نکند.  کمربند های ایمنی ابتدایی دارای مشکلات فراوانی بود اما در طول سالهای گذشته بدلیل عدم پیشرفت تکنولوژی همین وسیله ساده باعث نجات جون بسیاری از انسانها گردید.

کمربند ایمنی سه نقطه ای

کمربند ایمنی سه نقطه ای

اولین مشکلی که باعث گردید مهندسان به فکر ارتقا این سیستم باشند نحوه اتصال کمبربند به بدنه خودرو بود. کمربند های ایمنی ابتدایی دارای دو نقطه اتصال به بدنه خودروی بود که یکی بر روی ستون خودرو و دیگری بین دو صندلی بود بطوریکه کمر بند فقط بصورت مورب روی سینه راننده را پوشش می داد. همین امر موجب می گردید که در هنگام وقوع تصادف تمامی فشار بر روی سینه راننده وارد گردد و همین امر باعث ایجاد صدمات به قفسه سینه و دنده های راننده می گردید. همچنین این نوع از کمبر بند ها نمی تواستند بطور کامل  جلوی حرکت بدن را بگیرند. از همین رو از دو الی سه دهه پیش که کمبر بند های سه نقطه ای بوجود آمد. این نوع از کمربند ها دارای سه نقطه اتصال بدنه خودرو بطوریکه علاوه بر دو نقطه فوق یک کمر بند ثانویه توسط اتصال به پایین ستون خودرو بدن راننده را پوشش می دهد . این مهم باعث می گردید که علاوه بر کنترل بیشتر عدم حرکت بدن راننده به جلو ،فشار را برروی بدن کاهش دهد .

کمربند ایمنی پیش کشنده

کمربند ایمنی پیش کشنده

اما کمبر بند های سه نقطه ای هنوز دارای معایبی بود که باعث بوجود آمدن ضربات سنگینی به بدن راننده می گردید چرا که راننده زمانی که بر روی صندلی نشسته است دارای فاصله اندکی با صندلی و همچنین کمربند می باشد همین میزان اندک باعث می گردد که وقتی خودرو بصورت ناگهانی با مانعی برخورد کند و متوقف می گردد ،بدن راننده حرکتی جزیی اما با سرعت و شتاب بالا داشته باشد . همین امر سبب می گردد که فشار بسیاری بر قفسه سینه و اندام داخلی بدن وارد گردد و اغلب در تصافات سنگین موجب آسیب دیدگی جدی می گردید که صد البته از نبستن کمر بند کمتر است.همین امر موجب گردید که خودروهای امروزی به کمر بند های پیش کشنده مجهز گردند. این سیستم جدید باعث می گردد که در هنگام تصادف و در کسری از ثانیه کمر بند بصورت محدود کشیده شود و راننده را به صندلی قفل نماید تا همین فاصله اندک از بین برود. این سیستم بلافاصله  بعد از عمل کردن از مدار خارج می گردد تا کمربند به وظیفه خود عمل کند. از دیگر مزایایی کمربند های پیش کشنده کنترل حرکت بدن راننده به سوی کیسه های هواست بدین ترتیب که صورت بدن راننده را به مرکز کیسه هوا هدایت می کند. البته توجه داشته باشید تمامی این مراحل (ارسال سگینال از سوی سنسور ها ،عملکردن پیش کشنده و غیر فعال شدن نیروی پیش کشنده )در کسری از ثانیه صورت می پذیرد.

ارتقا این نوع از کمربند ها همچنان ادامه دارد بطوریکه در برخی خودروهای مردن که به رادار و سیستم های جلوگیری از تصادف مجهز هستند ،پیش از اینکه تصادف رخ دهد سنسور های کمربند های پیش کشنده را فعال می نمایند . این سیستم در زمانی که خودرو تشخیض می دهد که فاصله با مانع جلویی کم است و احتمال ترمز شدید وجود دارد وارد عمل می گردد تا بدون تصادف هم بدن راننده را محافظت نماید.

user-img

نویسنده :

میلاد حسینی

comments 0 1397/4/11
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img
مطالب مرتبط