تفاوتهای واردات خودرو گذر موقت با واردات دائمی
واردات خودرو به کشورها یکی از مهمترین موضوعات اقتصادی و تجاری است که به دلایل مختلفی همچون نیاز به تنوع در بازار، افزایش رقابت و بهبود کیفیت خودروها انجام میشود. در این راستا و طبق تصمیم گمرک جمهوری اسلامی ایران https://www.irica.ir/ دو نوع واردات خودرو وجود دارد: واردات خودرو به صورت گذر موقت و واردات به صورت دائمی. هر یک از این دو روش دارای ویژگیها، مزایا و معایب خاص خود هستند که بد نیست کمی درباره تفاوتهای واردات خودرو گذر موقت با واردات دائمی بیشتر بدانیم.
واردات خودرو گذر موقت
واردات گذر موقت به معنای ورود خودرو به کشور برای مدت معین و با هدف استفاده موقت است. در حقیقت واردات خودرو گذر موقت به دلایلی متعددی همچون سفر و یا کار موقت توسط افرادی انجام میشود که تصمیم دارند با خودرو شخصی خود وارد کشوری شوند. انجام این فرآیند تحت شرایط و قوانین خاصی صورت میگیرد که آگاهی از آنها لازم و ضروی میباشد.
طبق گفته وزارت صنعت، معدن و تجارت به نشانی mimt.gov.ir میبایست بدانید که تردد این خودروها در ایران دارای یک سری محدودیت میباشد مثلا: مدت زمانی که ما اجازه استفاده از خودرو گذر موقت را در کشور ایران خواهید داشت بسته به شرایط مشخص شده بین 3 تا 6 ماه متغییر میباشد.
واردات دائمی خودرو
از دیگر روشهای واردات خودرو به کشور، واردات به صورت دائمی میباشد. واردات دائمی به معنای ورود خودرو به کشور برای استفاده طولانیمدت و بدون محدودیت زمانی است. در این حالت، خودرو بهطور کامل به مالکیت فرد یا شرکت درآمده و میتواند در داخل کشور مورد استفاده قرار گیرد.
طبق اخرین مقالات سایت سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به نشانی https://www.inso.gov.ir/ واردات خودرو به صورت دائمی هم شرایط و قوانین خاص خود را دارد. براساس اطلاعات جمع آوری شده تیم بازرگانی فقیهی قوانینی که برای واردات خودرو دائمی وضع شده است از این قرار میباشد که اشخاصی که قصد وارد کردن خودرو به صورت دائمی را دارند میبایست هزینهای را تحت عنوان عوارض و مالیات پرداخت کنند.
پلاک موقت
وقتی صحبت از تفاوتهای واردات خودرو گذر موقت با واردات دائمی به میان باشد مسئله پلاک کردن این خودروها اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد. حتما به خوبی این موضوع را میدانید که هیچ خودرویی(موقت و دائمی) اجازه تردد در سطح کشور را بدون پلاک گذاری نخواهند داشت.
پس طبیعی است که بعد از واردات خودرو گذر موقت اولین کاری که باید انجام دهید این است که برای دریافت پلاک موقت خودرو دست به کار شوید. پلاک موقت در واقه مجوزی است که به شما به عنوان دارنده خودرو خارجی این اجازه را خواهد داد که برای مدت زمان مشخص شدهای در خاک ایران تردد داشته باشید.
پلاک دائمی
درصورتیکه تمایل به دریافت پلاک دائمی برای خودرو موقت خود داشته باشید میتوانید عوارض گمرکی را پرداخت کرده و با کسب استانداردهای زیست محیطی و فنی برای دریافت پلاک دائمی به پلیس راهور مراجعه کنید
مدارک لازم برای پلاک گذاری
شاید تصور خیلی از شما دوستان از تفاوتهای واردات خودرو گذر موقت با واردات دائمی این باشد که برای پلاک گذاری خودرو باید مدارک متفاوتی را ارائه دهید. خب، خوشبختانه و یا متاسفانه باید بگوییم که مدارک مورد نیاز برای پلاک گذاری خودرو موقت و دائمی چندان تفاوتی با هم ندارند. لیست مدارکی که باید برای پلاک گذاری خودرو به سازمان مربوطه ارائه دهید را در ادامه برایتان با استفاده از منابعی مانند دنیای خودرو تهیه کرده و ارائه داده ایم.
- اصل کارت ماشین
- اصل سند خودرو
- اصل سند مالکیت خودرو (برگ سبز)
- اصل شناسنامه و کارت ملی صاحب خودرو (یا وکیل قانونی)
- برگه تسویه حساب خلافی و عوارض خودرو
- اصل بیمهنامههای خودرو (بیمه شخص ثالث و در صورت وجود، بیمه بدنه)
- اصل آخرین کارت معاینه فنی خودرو
- ارائه برگههای پرداخت بهای انتقال پلاک
- پاسپورت
- گواهینامه بین المللی
- معرفینامه گمرک
- مجوز عبور از کشور
- دفترچه کارنه دو پاساژ
- مدارک شناسایی خودرو (برای مالک)
مالیات واردات خودرو گذر موقت و دائمی
طبق گفته سایت سازمان تجارت جهانی (WTO) از جمله مهمترین مولفههای تعیین قیمت نهایی برای خودرو مالیاتی است که برای آنها تعیین میشود. همین مسئله مالیات نیز میتوانید یکی دیگر از تفاوتهای واردات خودرو گذر موقت با واردات دائمی به شمار آید.
عوارض گمرکی واردات خودرو
از جمله ابزارهای مدیریت تجاری بین المللی، عوارض گمرکی میباشد که در واردات خودرو به صورت موقت و دائمی نیز مورد استفاده میباشد. هزینهای که تحت عنوان عوارض خودروهای وارداتی شناخته شده است طبق قوانین مختلفی تعیین می شود. برای مثال: خودروهایی که ظرفیت موتور آنها زیر 1500 سی سی باشد میبایست ۵۵ درصد حقوق و عوارض گمرکی را پرداخت کنند و خودروهایی که ظرفیت موتور آنها ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سیسی است موظف به پرداخت ۹۵ درصد حقوق و عوارض گمرکی هستند.
لازم به ذکر است که، هزینهها و عوارض گمرک خودروهای وارداتی بر اساس نوع خودرو هیبریدی بدون پایه برق (بنزین – هیبرید) نیز متفاوت میباشد. مثلا: تا ۱۵۰۰ سیسی: ۵ درصد ارزش گمرکی و ۲۰۰۱ تا ۲۵۰۰ سیسی: ۲۵ درصد ارزش گمرکی.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به وب سایت faghihitrading.com مراجعه کنید.
شرایط واردات
با آزدسازی واردات خودرو، میتوان این فرآیند را به صورت موقت و دائمی انجام داد. پیشتر به این مسئله اشاره کردیم که واردات خودرو به صورت موقت و دائمی دارای شرایط و ضوابط خاصی میباشند. تفاوتهای واردات خودرو گذر موقت با واردات دائمی هم بیشتر بر سر همین شرایط میباشد.
چنانچه تصمیم به واردات خودرو به صورت دائمی داشته باشید نیاز به اخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت و سایر نهادهای مربوطه دارید و به عنوان واردکننده باید عوارض گمرکی، مالیات بر ارزش افزوده و سایر هزینههای مربوطه را پرداخت کنید.اگر بخواهید به کار خود سرعت بیشتری داده و خیالتان آسوده تر باشد میتوانید صفر تا صد کار را به یک تیم حرفهای همچون شرکت بازرگانی فقیهی بسپارید.
از دیگر شروط لازم برای واردات خودرو به صورت دائمی این است که خودرو وارداتی حتما باید استانداردهای فنی و زیستمحیطی تعیین شده توسط سازمان ملی استاندارد ایران را رعایت کرده باشد تا مجاز به ورود به کشور باشد.
اما، آنچه به عنوان شرایط واردات خودرو گذر موقت مشخص و تعیین شده و در سایت انجمن جهانی سازندگان خودرو (OICA) هم به آن اشاره شده است از این قرار میباشد که در برخی موارد، ممکن است عوارض گمرکی کمتری نسبت به واردات دائمی پرداخت کنند، اما شرایط خاصی وجود دارد که باید رعایت شود. از همه اینها مهمتر اینکه پس از اتمام مدت مجاز، خودرو باید از کشور خارج شود.
قوانین و مقررات ممکن است تغییر کند، بنابراین توصیه میشود قبل از اقدام به واردات، با مراجع قانونی و گمرکی مشورت کنید. در برخی موارد، واردات خودرو به دلیل سیاستهای ارزی و تجاری دولت محدود یا ممنوع شده است. برای اطلاعات دقیقتر و بهروزتر، بهتر است به وبسایتهای رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت و گمرک جمهوری اسلامی ایران مراجعه کنید.
محدودیتهای واردات خودرو
واردکنندگان باید مجوزهای لازم از وزارت صنعت، معدن و تجارت و سایر نهادهای مرتبط را جهت واردات خودرو دائمی دریافت کنند. معمولاً محدودیتهایی برای واردات خودروهای قدیمی (بیش از ۲ تا ۵ سال) وجود دارد، و خودروهای نو یا کمسنتر مورد پذیرش هستند.
واردات موقت خودرو معمولاً برای مدت معین (مثلاً ۶ ماه تا ۱ سال) مجاز است و پس از آن باید خودرو از کشور خارج شود. ارائه مدارک معتبر از جمله پاسپورت، ویزا، و مدارک مالکیت خودرو الزامی است.
نویسنده :
رپرتاژ