نکاتی که هنگام رانندگی در هوای بارانی باید به آن دقت کنید
فصل پاییز آغاز شده و طبق پیشنی های صورت گرفته توسط اداره هوا شناسی ،پاییز و زمستان سال جاری با بارش زیادی همراه خواهد بود. از همین رو مالکان خودرو باید پیش از مواجه با آب و هوای بد و بارانی ،وسیله نقلیه خود را از هر لحاظ مهیا این فصل نمایند. همچنین به غیر از سلامت وسیله نقلیه نکات بسیار مهمی هم وجود دارد که در صورت عدم رعایت آنها بطور قطع با سانحه در روزهای بارانی روبرو خواهید شد .بعبارتی رانندگی بدون حادثه در روزهای بارانی به مجموعه ای از عوامل مختلف از قبیل سلامت وسیله نقلیه ،مهارت رانندگی و دید کافی بستگی دارد. از همین رو در مقاله پیش رو به نکاتی که لازم است برای رانندگی در هوای بارانی به آن دقت نماییم ،خواهیم پرداخت.
1-عدم رانندگی در روزهای بارانی
به یاد داشته باشید که هر چقدر هم شما فردی با مهارت های بالای رانندگی باشید و خودرو شما کاملا آماده رویارویی با هوای بارانی و جاده های خیس باشد باز هم خودروهای عبوری می تواند برای شما دردسرساز باشد. چرا که مطمئنا همه مردم به این اصول پایبند نبوده و امکان منحرف شدن خودرویشان وجود دارد. از همین رو بهتر است از رانندگی در شرایط باراندگی شدید بپرهیزید و با خودروهای عمومی به محل کار خود بروید و اگر قصد مسافرت دارید ،چند روزی را صبر نمایید.
2-بازدید لاستیک
بطور قطع بررسی لاستیک در فصل بارندگی بسیار حائز اهمیت است ،چرا که تنها نقطه اتصال خودرو به زمین جهت پایداری بیشتر همین لاستیک ها هستند. در حقیقت این اصطکاک و کشش لاستیک ها بر روی زمین است که خودرو را در مسیر درست قرار می دهد از همین رو درصورت بروز هرگونه مشکل در میزان اصطکاک کافی لاستیک ها با زمین ،راننده دچار مشکل شده و خودرو به مسیر بر خلاف میل منحرف خواهد شد.خیس شدن آسفالت جاده به شدت بر روی میزان چسبندگی و اصطکاک لاستیک تاثیر منفی می گذارد .پس اگر در روزهای بارانی قصد رانندگی دارید خودروی شما باید به لاستیک هایی با عاج کافی مجهز باشد. قطر و ضخامت آج در تایر و لاستیک های مختلف متفاوت است، ولی به صورت میانگین و استاندارد هر تایر چیزی حدود ۱۰/۳۲ یک اینچ ضخامت آجش است که در صورتی که این ضخامت به کمتر از ۴/۳۲ یک اینچ برسد باید تایر تعویض شود و ضخامت کمتر از ۲/۳۲ یک اینچ یک خطر جدی برای رانندگی در هر شرایطی به حساب می آید.
در کشور های پیشرفته دنیا برخی از مالکین خودرو در ابتدای فصل سرما اقدام به تعویض لاستیک های تابستانی خودرو با لاستیک های زمستانی می نمایند .در حقیقت لاستیک های زمستانی از جنس نرمتری برخوردار هستند که باعث ایجاد اصطکاک بیشتر می شوند اما این نرمی باعث زودتر خورده شدن لاستیک می گردد. ولی این روزها که بازار لاستیک در کشورما با بحران روبرو شده است ،اینچنین کارهای پیشگیرانه ای بعید به نظر می رسد.
3-شیشه های را تمیز نگه دارید
همانطور که در ابتدا اشاره شد یکی از موارد مهم در روز های بارانی دید کافی نسبت به محیط پیرامون است.در زمانی بارندگی معمولا به خاطر قطره های باران و گاهی هم مه دید بطور کلی کم می گردد اما این وضعیت زمانی بحرانی می گردد که شیشه های خودرو نیز کثیف باشد چرا که منجر به دید کمتر می گردد. پس به یاد داشته باشید که قبل از حرکت در چنین روزهایی شیشه خودرو را که بدلیل بارندگی های قبلی کثیف شده است را تمیز نمایید.
4-منبع شیشه شور خود را پر نمایید
حتما از ما می پرسید در روزهایی که باران در حال باریدن است دیگر نیاز به آب منبع شیشه شور نیست . اما باید بدانید که بزرگترین خطر در روزهای بارانی همین عدم وجود آب در منبع شیشه شور است چرا که زمانی که از شدت باران کم می گردد یا بطور کلی باران بند می آید آب گل آلود خودروهای عبوری از روی لاستیک هایشان به شیشه جلو خودرو پاشیده خواهد شد و دیگر برف پاکن ها نمی توانند شیشه را تمیز نمایند . در این حال و در عرض چند ثانیه شیشه جلو خودرو شما کاملا گل آلود شده و دیگر هیچ دیدی نسبت به جلو نخواهید داشت و بدلیل فرصت کم برای کنار رفتن از جاده ،بسرعت با مشکل مواجه خواهید شد. پس قبل از بیرون رفتن از خانه در هوای بارانی ،از پر بودن منبع شیشه شور مطمئن گردید.
5-بازدید برف پاکن ها
نیاز به گفتن نیست که برف پاکن های جزو نیاز های اساسی روزهای بارانی محسوب می گردد لذا بازرسی این قطعه بسیار مهم است. به یاد داشته باشید برف پاکن ها از جنس نرم ساخته می شوند که ممکن بعد از چند سال و بدلیل قرار گرفتن در مجاورت آفتاب ،کارایی خود را از دست بدهند . از همین رو در صورت خرابی جزیی هم ،تیغه های برف پاکن خود را تعویض نمایید.
6-چراغهای خود را بازدید کنید
یکی دیگر از مواردی که به دید پیرامون راننده کمک می کند ،نوردهی مناسب چراغها خواهد بود. در نتیجه تمام چراغهای خودرو را چک نمایید تا اگر سوخته و یا معیوب هستند ،آنها را تعویض نمایید.البته به یاد داشته باشید همانقدر که چراغهای جلو دارای اهمیت هستند ،چراغهای عقب می توانند از بروز حادثه جلوگیر نمایند چرا که خودروهای عقبی بدلیل دید کم تنها چراغهای خودروی شما را می بینند که در صورت معیوب بودن حادثه ساز خواهد بود.
قابل ذکر است تنظیم زاویه پرتاب نور چراغهای جلو هم بسیار مهم است چرا که درصورت تنطیم نبودن باعث خواهد شد راننده دید کافی نسبت به مقابل نداشته باشد. همچنین عدم تنظیم نور چراغهای جلو باعث مختل شدن دید خودروهای عبوری از روبرو خواهد بود که ممکن است برای چند ثانیه بینایی آنها را دچار ایراد نماید و منجر به از دست دادن کنترل خودرو و نهایتا تصادف با شما گردنند.
7-آهسته برانید و به آرامی ترمز نمایید
همانطور که اشاره شده شرایط جاده و لاستیک ها در روزهای بارانی بسیار با روزهای عادی متفاوت است از این رو طبق نظر کارشناسان باید با یک سوم سرعت روزهای معمولی رانندگی کنید . از همین رو سعی نمایید که برای رسیدن به مقصد کمی زودتر از از منزل خارج شوید تا نیازی به سریع رفتن نداشته باشد. آهسته راندن خودرو علاوه بر جلوگیری از سر خوردن باعث می گردد که در صورت بروز هر گونه مشکلی شما زمان زیاد تری برای کنترل مجدد خودرو داشته باشید.
همچنین زمانی که نیاز به ایست کامل دارید باید به آهستگی پدال ترمز را بفشارید تا به آرامی از سرعت خودرو کاسته شود. چرا که ترمز گرفتن شدید در جاده خیس باعث سر خودرن لاستیک ها خواهد شد و در نهایت خودرو منحرف می گردد.البته در خودروهای امروزی سیستم ترمز ABS باعث جلوگیری از سر خودرو سریع خودرو می گردد اما باید بدانید که این سیستم در سرعت کم جوابگو است و خیلی نباید در سرعت ها بالای رو آن حساب کرد.
8-فاصله خود را با خودروی جلو حفط نمایید
حفظ فاصله از خودروی جلویی یکی از دیگر از موارد ضروری محسوب می گردد چرا که از ترمز کردن شدید توسط راننده جلوگیری خواهد نمود. همچنین فاصله داشتن با خودروی جلویی باعث خواهد شد در صورت بروز مشکل فرصت لازم برای تصمیم گیری صحیح را داشته باشید. از دیگر مزایایی این امر عدم پاشش آب از لاستیک های خودروی جلویی بر روی شیشه خودرو شماست .
اما برای اطمینان از حصول فاصله ایمنی لازم است بدانید که فاصله خودروی شما با خودروی جلویی در روزهای عادی باید 3 الی 4 ثانیه باشد اما در روزهای بارانی این میزان باید به 5 ثانیه افزایش یابد . برای این کار یک تابلو یا هر شی ثابت دیگر را که در جلو شماست نشان کرده و به محض عبور خودروی جلویی از روبرو آن شمارش را آغاز کنید تا زمانی که خودروی شما به جلوی آن برسد.
9-ابتدای زمان بارندگی خطرناک تر است
در بیشتر موارد بارندگی با سرعت کم آغاز شده که خیلی سطح خیابان را خیس نمی کند از همین رو رانندگان توجهی به سطح جاده ندارند.اما باید بدانید سطح خیابان ها بدلایل مختلف آغشته به موارد مختلف نظیر روغن ها و آلاینده های دیگر است که به محض خیس شدن بسیار لغزنده و خطرناک می شوند .اما بعد از مدتی از بارندگی این مواد از سطح جاده شسته شده و شرایط بهتری را ایجاد می نمایند. از همین رو به یاد داشته باشید زمان آغاز بارندگی سطح جاده بسیار لغزنده تر است.
10-سعی کنید به داخل محل تجمع آب نروید
تمامی چهار چرخ خودرو در شرایط عادی دارای سرعت یکسانی هستند اما اگر به هر دلیلی یک از چرخها سرعتش کمتر گردد امکان انحراف خودرو وجود دارد.در هنگام بارندگی معمولا در دو طرف جاده احتمال جمع شدن مقدار زیادی آب وجود دارد .زمانی که چرخ های یک سمت داخل گودال آب برود باعث می گردد بدلیل اصطکاک بیشتر سرعت چرخ ها برای ثانیه ای کمتر از چرخهای سمت دیگر می گردد از همین رو احتمال منحرف شدن خودرو بیشتر می گردد از همین رو سعی کنید تا حد ممکن بداخل محل جمع شدن آب نروید یا اگر چاره ندارید با سرعت مطمئنه رانندگی کنید.
رعایت تمامی موارد فوق معمولا باعث جلوگیری از سانحه خواهد شد اما اگر به هر دلیل در روزهای بارانی کنترل خودرو را از دست دادید در ابتدا خونسردی خود را حفظ نمایید و از ترمز گرفتن ناگهانی و شدید خوداری نمایید. سپس سعی کنید که فرمان را به مسیر صحیح و با استفاده از دو دست بچرخانید تا از برخورد با موانع جلوگیری گردد.
نویسنده :
میلاد حسینی