icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین نکات کاربردی که باید در مورد کولر خودرو بدانید

نکات کاربردی که باید در مورد کولر خودرو بدانید

comments 0 1397/5/14

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ارزان سازی تولید قطعات مختلف؛ بسیاری از امکانات رفاهی که پیش از این بعنوان آپشن بر روی خودروها  نصب شده است امروز به امری استاندارد تبدیل شده بطوریکه کمتر خودروی تولیدی در جهان کنونی از آنها بی بهره هستند.کولر یا همان سیستم خنک کننده کابین خودرو جزو همین موارد محسوب می گردد و تا همین دهه گذشته برخی از تولیدات کشورمان از داشتن آن بی بهره بودند. اما در حال حاضر تمامی خودروهای تولید داخل به جز مواردی نظیر برخی وانت ها با این سیستم در اختیار مشتریان قرار می گیرد.همین مسله باعث گردیده که فرهنگ استفاده از کولر نیز تغییر نماید به این معنا که در گذشته بسیاری از مالکان استفاده از کولر را امری تشریفاتی دانسته و استفاده از آن را موجب مصرف بیشتر ،فشار آمدن به موتور و خرابی زودرس محسوب کرده  و گرما طاقت فرسا را به جان می خریدند.

مالکان امروزی تقریبا این طرز تفکر را کنار گذاشته و از این سیستم استفاده می نمایند اما باید بدانید که در صورت استفاده ناردست از کولر خودرو باعث می گردد مشکلات فوق بروز نماید از این رو باید به این نکته توجه داشته باشید که در روزهای گرم سال از سیستم سرمایشی خودرو به نحوی درست استفاده نماییم از این رو در این مقاله به نکاتی خواهیم پرداخت که توجه به آنها می تواند به کاهش مصرف سوخت ،عمر بیشتر کولر و موتور خودرو و نهایتا خنک تر شدن شما خواهد گردید.

برای استفاده صحیح از کولر در ابتدا باید با اجزای تشکیل دهنده آن و همچنین نحوه کار آن آشنا شوید.

اجزای تشکیل دهند کلو و نحوه عملکرد آن

اجزای تشکیل دهند کلو و نحوه عملکرد آن

کمپرسور:شاید مهمترین بخش یک کولر را کمپرسور تشکیل دهد چرا که وظیفه  چرخش گاز مبرد یا همان ماده  خنک کننده در کل سیستم بر عهده این قطعه مکانیکی می باشد. در حقیقت کمپرسور توسط تسمه به موتور خودرو متصل شده و با حرکت چرخشی خود باعث می گردد که گاز مبرد در سیستم به حرکت در آید.همچنین کمپرسور باعث می گردد که کاز مبرد فشرده و دمای آن افزایش یابد و آماده ارسال به کندانسور گردد.

کندانسور:این قطعه از کولر خودرو معمولا در رادیاتور خودرو تعبیه می گردد تا وقتی گاز فشرده شده از سوی کمپسور به کنداسور رسید با از دست دادن گرما تبدیل به مایع می گردد .

کپسول خشک کننده:وظیفه اصلی این کپسول ذخیره گاز مبرد است و با توجه به سویچ خودکاری که بر روی آن تعبیه شده است میزان ورودی گاز به سیستم را کنترل می کند ،به عبارتی وقتی مبرد بیشتر از حد تعریف شده باشد این سویچ کمپرسور را از مدار خارج می کند تا سیستم به حالت پایدار برسد. البته کپسول خشک وظیه مهم دیگری هم دارد و آن جذب رطوبت احتمالی از کاز مبرد است که می تواند تاثیر منفی در سرمایش داشته باشد.

شیر انبساط :گاز مبرد که در کندانسور به حالت مایع تبدیل شده با گذشتن از شیر انبساط باعث می گردد گه فشارش کم شده و حال دوفازی مایع-گاز به خود بگیرد.البته شیر انبساط وظیفه دیگری هم دارد. در حقیقت شیر انبساط با تعیین ورودی میزان تنظیم مایع و گاز به داخل اواپراتور تعیین کننده خنکی هوای داخل کابین خواهد بود به عباریت وقتی کمپرسور شروع به کار می کند شیر انبساط با توجه به تعیین میزان سری هوای توسط مالک خودرو یا سیستم تهویه هوا تناسبی بین میزان گاز و مایع ایجاد می کند .

اواپراتور:این قطعه را باید قسمت خنک کننده سیستم سرمایشی خودرو دانست چرا که مایع خروجی از شیر انبساط پس از ورود به اواپراتور یا همان تبخیر کننده با گرفتن گرمای هوای کابین دوباره به گاز تبدیل شده و سپس توسط کمپرسور مکش می گردد تا دوباره در این سیکل قرار بگیرد. اواپراتور جهت احساس خنکی بهتر سرنشنیان وظیفه گرفتن رطوبت محیط را دارد بدین گونه که با سرد شدن ناگهانی هوای اطراف باعث می گردد رطوبت موجود در هوا در اثر سرما تبدیل به مایع شود و از خروجی تعبیه شده به بیرون خودرو منتقل شود.

فن:همانطور که اشاره شده مایع مبرد با گرفتن دمای هوای کابین مجددا به گاز تبدیل می گردد . حال این وظیفه فن است که هوای خنک شده را به داخل کابین بدمد.

حالا که به قطعات و طرز کار کولر خودرو آشنا شدیم به مواردی مهمی که به منظور استفاده بهینه از این سیستم باید توجه داشت خواهیم پرداخت.

چه نکاتی برای استفاده از کولر خودرو ضروری است

چه نکاتی برای استفاده از کولر خودرو ضروری است

1-در شروع فصل گرما اگر خودروی شما چند سالی از عمرش می گذرد بهتر است که پیش استفاده از کولر به سراغ یک سرویس کار وارد بروید تا میزان گاز و درستی قطعات شما را بررسی کند . این مهم می تواند در طول عمر سیستم سرمایش خودرو و همچنین میزان خنکی باد خروجی تاثیر بسزایی داشته باشد.

2-پارک کردن خودرو در زیر نور مستقیم آفتاب می تواند در همگام آغاز فعالیت کولر فشاری مضاعفی را به سیستم سرمایش منتقل نماید. همچنین قرار گرفتن خودرو در زیر نور شدید آفتاب باعث می گردد که دمای  کابین بالا رود و علاوه بر تولید گازهای سمی ناشی از پلاستیک قرار گرفته در زیر آفتاب ،زمان بیشتری را برای خنک شدن منتظر بمانید. در صورتی که مجبور به پارک خودرو در محیط باز و زیر نور مستقیم خورشید بودید در همان ابتداورود کولر را روشن ننمایید . ابتدا شیشه های خودرو را پایین داده و فن را روی کمترین حالت ممکنه تنظیم نمایید تا هوای کابین با هوای محیط تعویض گردد. سپس در همان حالت سکون و یا با در حال حرکت با سرعت کم کولر را روشن نمایید.

3-میزان کارکرد کمپرسور دقیقا رابطه مستقیمی به میزان خنکی هوای کابین دارد در نتیجه اگر یکی از پنجره ها حتی به میزان اندکی باز باشد باعث می گردد که که درجه هوای کابین به آن میزان پایین نیاید که کمپرسور قطع نماید در نتیجه کمپرسور در همه حال با موتور درگیر و نهایتا منجر به افزایش مصرف سوخت می گردد.

4- اگر گاز کولر شما کم شده است هچیگاه از کولر استفاده نکیند که باعث فشار بسیار زیاد به قطعات سیستم سرمایش می گردد.

5-کولر خودرو را همیشه در حالت سکون روشن نمایید و یا نهایتا در سرعت های پایین این عمل را انجام دهید و از روشن کردن کولر در سرعت های بالا حدالمقدور خوداری نمایید.

6- کولر خودرو را پیش از خاموش کردن موتور ،خاموش نمایید.

7-در ترافیک های سنگین و شیب های تند سعی نمایید که کولر خودرو را خاموش نگه دارید . البته این توصیه برای خودروهایی ملاک است که 4 سیلندر به پایین هستند و خروجی قدرت موتور آنها کافی نیست. اما اگر شما خودرویی پرقدرت و با تعداد سیلندر های بالا دارید نگران نباشید و در کمال آرامش از سرمای کولر خود لذت ببرید.

8-تعویض فیلتر هوای کابین خودرو تاثیر چندانی در سیستم سرمایش خودرو ندارد اما بدلیل آلودگی هوا ممکن است در صورت استفاده زیاد هوای ورودی به کابین به قارچ و آلودگی های دیگر آلوده گردد و به بیماری تنفسی در سرنشیان منجر گردد.

آیا کولر روشن در مصرف سوخت تاثیر گذار است

آیا کولر روشن در مصرف سوخت تاثیر گذار است

این سوالی است که بارها و بارها از سوی مالکان مطرح شده است. باید توجه داشت که سیستم سرمایش خودرو بستگی به حجمش حدود 5 الی 7 اسب بخار از قدرت موتور را مورد مصرف قرار می دهد از این رو است که وقتی کولر را روشن می کنید احساس می کنید قدرت موتور خودرو کاسته شده است. همین امر موجب می گردد که شما برای رسیدن به یک میزان سرعت خاصی  گاز بیشتری به موتور دهید تا از قدرت بیشتری بهره مند شوید . بطور مثال اگر بدون کولر A مقدار قدرت نیاز دارید که به سرعت 100 کیلومتر در ساعت برسید در هنگام روشن بودن کولر شما A+5 اسب بخار قدرت نیاز دارید تا به همین میزان سرعت برسید. همین امر موجب افزایش میزان مصرف سوخت خواهد شد. بنا به تحقیقات انجام شده میزان مصرف سوخت در هنگام روشن بودن کولر بطور میانگین 2 لیتر در 100 کیلومتر است .

اما باید توجه داشت استفاده نکردن از کولر در برخی مواقع خود باعث افزایش مصرف سوخت می گردد. برای مثال وقتی در اتوبان با سرعت بالا در حال رانندگی هستید و به منظور خنکی ترجیح داده اید که شیشه های طرفین را پایین بدهید بدانید که با پایین آمدن شیشه های جریان هوا به داخل کابین متمایل شده و مانند ترمزی در برای خودرو عملی می نماید . این امر بدلیل از بین رفتن آئرودینامیک بدنه خودرو خواهد بود چرا که مهندسان ،خودرو را با شیشه های بسته در تونل های باد مورد بررسی قرار می دهند . از همین رو بهتر است در هنگام رانندگی با سرعت های بالا از کولر خودرو استفاده کرده و شیشه های را بالا دهید .

user-img

نویسنده :

میلاد حسینی

comments 0 1397/5/14
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img
مطالب مرتبط