فولکس واگن با سرمایه گذاری زیاد به دنبال فناوری های آینده
در صنعت خودروسازی تمرکز بر روی فناوری های فعلی یک اشتباه بزرگ است . فولکس واگن به عنوان بزرگترین خودروساز جهان این موضوع را کاملا درک کرده و قصد دارد با سرمایه گذاری 73 میلیارد یوریی برنامه ریزی گسترده ای بر روی فناوری های آینده نگرانه ای نظیرحملونقل الکتریکی، هیبریدی و دیجیتالی سازی برای 5 سال آینده داشته باشد.
به عنوان بخشی از این سرمایهگذاری سنگین، گروه فولکسواگن تولید خودروهای الکتریکی و باتری آنها را در آلمان افزایش خواهد داد. این غول خودروسازی انتظار دارد اقتصاد جهانی از مقطع کنونی تا سال ۲۰۲۵ رشد نسبی داشته باشد.
از ۷۳ میلیارد یوروی یاد شده حدود ۳۵ میلیارد یورو به تکنولوژی خودروهای تمام الکتریکی اختصاص خواهد یافت درحالیکه مبلغ ۱۱ میلیارد یورو نیز برای توسعه خودروهای هیبریدی کنار گذاشته خواهد شد.
هانس دیتر پوش رئیس هیئتمدیره گروه فولکسواگن گفته است:
به عنوان بخشی از برنامه سرمایهگذاری گروه فولکس واکن، هیئتمدیره امروز سنگ بنای موفقیت آتی را پایهگذاری کرده است. دگرگونی گروه فولکسواگن و برندهای آن و تمرکز استراتژیک روی مناطق کلیدی حملونقل بیوقفه ادامه خواهد داشت. با توجه به چالشهای زیادی که در آینده وجود خواهد داشت، ستون مالی ما بسیار خوب است.
هربرت دایس مدیرعامل فولکسواگن نیز افزوده است:
فولکسواگن هماکنون با پلتفرمهای الکتریکی و طیف وسیعی از خودروهای الکتریکی یک پیشروی جهانی است. در سالهای آینده رسیدن به جایگاه رهبری نرمافزار خودروها به منظور برآورده ساختن نیازهای فردی و ارائه حملونقل کاملاً ارتباطی و پایدار حیاتی خواهد بود. ما سرمایهی دیجیتالی سازی خود را نیز دو برابر خواهیم کرد.
فولکسواگن میخواهد در ۱۰ سال آینده حدود ۲۶ میلیون خودروی الکتریکی را برای بازارهای اروپا، چین و آمریکا را تولید کند که ۱۹ میلیون دستگاه آنها بر پایه پلتفرم MEB و ۷ میلیون دستگاه دیگر نیز بر پایه پلتفرم PPE ساخته خواهند شد. در این بازه زمانی حدود ۷ میلیون خودروی هیبریدی نیز تولید خواهد شد.
از نظر نرمافزاری این غول خودروسازی روی پروژه آرتمیس آئودی حساب باز خواهد کرد. به همین منوال سرمایهگذاری سنگینی هم روی دیجیتالی سازی و زمینههایی همچون هوش مصنوعی و تکنولوژی خودران صورت خواهد گرفت.
فولکسواگن همچنین میخواهد بخشی از اقتصاد آلمان باشد و لاور ساکسونی را پس از ساکسونی به دومین مرکز حملونقل الکتریکی تبدیل کند. این گروه خودروسازی حدود ۱ میلیارد یورو را روی تکنولوژی باتری و تأسیس کارخانه تولید آن سرمایهگذاری خواهد کرد.
با آغاز سال ۲۰۲۴، کارخانه ولفسبورگ این خودروساز اقدام به تولید شاسیبلند جدیدی برای بازارهای اروپایی خواهد کرد هرچند نمیدانیم این خودرو تمام الکتریکی خواهد بود یا خیر. کارخانه امدن اما اقدام به تولید آئرو سدان تمام الکتریکی و کراس اوور ID.4 خواهد کرد.
نهایتاً باید به نسل بعدی پاسات و ساپرب اشاره کنیم که از سال ۲۰۲۳ در براتیسلاوای اسلواکی تولید خواهند شد.
نویسنده :
میلاد حسینی