ساینا؛ هفت مشكلی كه حل نمیشود و تحمل میشود!

ساینا را به عنوان دومین خودروی ملی کمپانی سایپا، به عنوان فیسلیفتی نسبتاً قابل قبول از تیبا میشناسند. همین شباهت بین ساینا و تیبا است که هر دوی این خودروها را در لیست کم استهلاکترین و کمهزینهترین تولیدات داخلی در کنار کوییک میتوان دید. البته این عنوان را برای ساینا دندهای یا ساینا EX که از همان موتور قدیمی و مشهور ۱.۵ لیتری ۸ سوپاپ سایپا با توان تولید ۷۸ اسب بخار قدرت و ۱۲۸ نیوتن متر گشتاور بهره میبرد، به کار میبرند. ساینا EX را یکی از اقتصادیترین خودروهای ارزانقیمت داخلی هم میشناسند. این خودرو که مصرف ترکیبی معادل ۷.۲ لیتر، مصرف شهری ۸.۷ لیتر و مصرف جادهای ۶ لیتر در هر صد کیلومتر دارد، در بین کممصرفترین خودروهای داخلی عنوان اقتصادیترین آنها را هم برای خودش دست و پا كرده است.
عیبهای همیشگی ساینا
اما در کنار همۀ ترینهای ساینا، این خودرو هفت مشکل رایج دارد که معمولاً مالکانش را با آن دچار دردسر میکند. طراحی غیر اصولی و غیر مهندسی کانال و درگاه سیستم تهویه مطبوع ساینا، ایجاد صدای ناخوشایندی در هنگام زمان فعال بودن این سیستم میکند. این صدا که از فن سیستم تهویه مطبوع ناشی میشود، به دلیل پرتاب باد زیاد با شدت و قدرت نامتناسب، صدای شدید و ناراحتکنندهای را ایجاد میکند.
مشکل دیگر صدای کمکفنرها، هنگام درگیری و فعالیت است. این صدا به حدی بالاست که داخل کابین ایجاد ناراحتی و استرس میکند. مشکل همیشگی محصولات سایپا یعنی استفاده از متریال بیکیفیت و به کار بردن پلاستیک خشک، در کابین ساینا نیز مشاهد میشود. این کیفیت پایین متریال در ساینا با مونتاژ ضعیف قطعات دست به دست هم داده تا داشبورد خودرو در حتی کارکردهای پایین تولید صدایی آزاردهنده کند و آرامش سرنشینان را مختل سازد.

همچنین بسیاری از رانندگان ساینا از گیجی فرمان و سختی کنترل آن در سرعتهای بالای ۱۰۰ کیلومتر شکایت دارند. البته که ۱۰۰ کیلومتر در ساعت برای کنترل ماشین سرعت بالایی نیست و به طور معمول نباید کنترل خودرو در این سرعت از دست خارج شود. کارشناسان سیستم تعلیق ضعیف، تقسیم وزن نامناسب و لاستیکهای نامرغوب را دلیل این معضلات میدانند. این مشکل با تعویض لاستیکها کمی تعدیل میشود اما حل نمیشود!

اما مشکل دیگر ضعف شدید موتور و افت غیر منطقی قدرت آن هنگام استفاده از کولر است. به طوری که حتی در گرمای تابستان باید عطای کولر را به لقایش ببخشند. مورد دیگر اینکه در ساینا نیز عایقبندی ضعیف محصولات سایپا مالکان آن را دچار مشکل کرده است. تحمل صدای زیاد موتور درون کابین را به دلیل عایقبندی ضعیف، باید به صداهای دیگر موجود در اتاق خودرو اضافه کرد. به این صداها، نواهای غیرمعمولی هم که از زیربندی خودرو به گوش میرسد، اضافه میشود. صداهایی که به نظر از پلوسها تولید میشوند و شبیه تقتق هستند و در حین شتابگیری و در دورهای بالای موتور افزایش مییابند. به نظر میرسد در کابین ساینا تنها چیزی که یافت نمیشود سکوت و آرامش است و سمفونی زندهای از صداهای مختلف از گوشه گوشه خودرو مانع از بیکار ماندن و به فکر فرو رفتن سرنشینان میشود.
اما شاید معضل بزرگ این باشد که این نواقص ذکر شده عموماً با رانندگان و مالکان ساینا باقی میماند و راهحل مؤثر و مداومی برای آنها پیدا نشده است. ناگفته نماند هیچیک از این موارد تاثیر چندانی در قیمت ساینا EX چه مدلهای کارکرده و چه صفر نداشته است.
هزینه تعمیر موتور

اکنون بد نیست هزینه نگهداری این کماستهلاک ایرانی را هم بررسی کنیم تا ببینیم چقدر در عین کم استهلاک بودن کم هزینه هم هست. در ابتدا باید گفت تعمیر موتور ساینا که در تیبا و کوییک هم دیده میشود، کار چندان راحتی نیست و دردسرهای خاص خودش را دارد. به طوری که هزینه کامل و اساسی این موتور در حد ریمونتاژ، حدود سه میلیون خرج روی دست صاحبش میگذارد. اما به گواه تعمیرکاران و کاربران ساینا، اگر سرویسها و بازدیدهای دورهای مرسوم خودروها به موقع برای ساینا انجام شود، این موتور خیلی زود دچار مشکل نمیشود. سرویسهای دورهای ساینا نسبت به دیگر خودروهای بازار چندان پرهزینه نیست. برای مثال برای یک نوبت تعویض روغن خودرو در تهران باید حدود ۲۰۰ هزار تومان به ازای استفاده از روغن موتور مناسب پرداخت کرد.

نویسنده :
رپرتاژ
