زاویه حمله و فرار در خودروهای آفرود چیست و چه کاربردی دارد
اگر کمی به آفرود سواری و بیراه نوری علاقمند باشید حتما با معظل گیر کردن کف خودرو با زمین مواجه شده اید. اما اگر کمی حرفه ای تر باشید و گودال های بزرگ و سراشیبی های تند را بالا و پایین ببرید یک معظل دیگر پیش رو شماست وآنهم گیر کردن سپر جلو و یاعقب خودرو به زمین و سطح شیب دار است. اینجاست که زاویه فرار و حمله مفهوم پیدا می کند و شما بعنوان یک آفرود سوار در زمان خرید وسلیه نقلیه آفرود باید به آن دقت داشته باشید.از همین رو برای آشنایی بیشتر در ادامه با زوایایی مهم در هنگام بیراه نوردی آشنا خواهیم شد.
زاویه حمله(Approach angles)
همانطور که از نامش مشخص است این زوایه مربوط به جلوی خودرو است که در هنگام حمله به سراشیبی ها اهمیت پیدا می کند. به عبارتی زمانی که از یک سطح صاف قصد دارید وارد یک شیب بسیار زیاد شوید این امکان وجود دارد قبل از اینکه چرخ به محل سطح شیب دار برسد تا سطح خودرو بالا رود سپر به این سطح گیر کند .این وضعیت را زاویه حمله می گیوند به عبارتی زوایه بین خط فرضی از زیر لاستیک تا زیر سپر جلو و سطخ صاف زمین را زاویه حمله می گویند. هر چه این زاویه بیشتر باشد خودرو می تواند به شیب های تند تری وارد شود بدون اینکه سپرش گیر کند. این زاویه برای کسانی که کویر نوری علاقه زیادی دارند بسیار حائز اهمیت است.
زاویه فرار(departure angles)
زاویه فرار دقیقا نقطه مقابل زاویه حمله قرار دارد. به عبارتی وقتی خودرو از یک سطح صاف وارد یک سطح شیب دار این امکان دارد که سپر عقب به کف زمین برخورد نماید.این وضعیت دقیقا با زاویه فرار رابطه مستقیمی دارد.در حقیقت زاویه فرار زوایه ای ما بین خط فرضی امتداد یافته از لاستیک تا زیر سپر با سطح افقی زمین است. هر چه این زاویه بیشتر باشد امان ورود به سطوح شیب دار با زاویه بیشتر مهیا می گردد.
زوایه شکست(break-over angles)
در بین آفرود باز دو زاویه فرار و زاویه حمله از اهیمت زیادی برخوردار است اما یک زوایه سومی دیگر هم وجود دارد که شاید کاربردی تر از دو زاویه دیگر باشد.این زوایه مابین دو خط فرضی است که پشت و زیر لاستیک های جلو و عقب امتداد یافته و همدیگر را قطع می کند.این زوایه از آنجایی اهمیت دارد که فاکتوری برای محاسبه فاصله کف خودرو با سطح زمین است. هر چه این زاویه کوچکتر باشد فاصله کف خودرو تا سطح زمین بیشتر است. دلیل اهمیت این زاویه این است که زاویه فرار و حمله فقط برای شیب زنی مورد استفاده قرار می گیرد اما زاویه شکست در مسیر های ناهموار هم باعث عدم گیر کردن خودرو با کف زمین می گردد.
طریقه محاسبه
خودروساز ها کمتر این زوایا را بطور رسمی اعلام می کنند اما نگران نباشید چرا که محاسبه آنها کار بسیار ساده است. برای اینکار یک میله یا وسیله بلند نیاز دارید که بتوانید زیر لاستیک جلو گذاشته و بتواند تا سپر خودرو برسد. سپس زاویه بین این وسلیه با سطح زمین را از طریق نقاله یا یک وسلیه زاویه سنج محاسبه کنید. برای زوایه فرار هم به همین شکل عمل نمایید.
برخی از زوایای رمپ فوقالعاده به خودروهایی چون جیپ رانگلر با زاویه حمله 42.2 درجه و تویوتا 4 رانر با زاویه حمله 33 درجه مربوط میشود.
نویسنده :
سالار