دروازه قرآن شیراز

رپرتاژ-در گذشته شهرها را با دیوار محصور میکردند تا دشمنان به آن حمله نکنند. در هر بخش شهر نیز برای ورود و خروج، یک دروازه قرار میدادند. در هر شهری میتوانید هنوز از دروازههای قدیمی دیدن کنید. در شیراز، دروازه قرآن از جمله مهمترین دروازهای شیراز بوده است که در بخش شمالی شهر قرار دارد. این دروازه از جمله مهمترین جاذبههای گردشگری شیراز به حساب میآید و بسیاری از هتلها و رستورانهای بزرگ از جمله هتل بزرگ شیراز (https://www.alibaba.ir/hotel/ir-shiraz/shiraz-bozorg) نزدیکی این دروازه قرار دارند. امروز قصد داریم تا شما را هرچه بیشتر با دروازه قرآن شیراز آشنا کنیم.
آشنایی با دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن از جمله آثار تاریخی و قدیمی شیراز است. از این دروازه در حال حاضر بهعنوان یکی از مهمترین آثار تاریخی شیراز یاد میکنند. این اثر تاریخی و زیبا در طول تاریخ بارها و بارها اسیب دیده است و آن را ترمیم کردهاند. بسیاری از گردشگران که از سمت شمال وارد شهر شیراز میشوند، از زیر دروازه قرآن عبور میکنند.
به نوعی این دروازه به گردشگران خوشامد میگوید. در اصل مسافران به محض ورود به شیراز معمولاً در کنار این دروازه میایستند و عکس یادگاری میگیرد. انگار که سفر به شیراز با دیدن دروازه قرآن آغاز میشود. این دروازه در بخش شمالشرقی شیراز و در تنگه الله اکبر، درست میان کوه باباکوهی و چهلمقام قرار دارد.
قدمت دروازه قرآن شیراز
شاید برایتان جالب باشد بدانید که قدمت این دروازه تاریخی به چه دورانی باز میگردد. بر اساس اسناد تاریخی، قدمت و تاریخچه این دروازه به دوران پیش از اسلام باز میگردد. شیراز در گذشته شش دروازه مختلف داشت. دروازه اصفهان، دروازه قصابخانه، دروازه سعدی، دروازه کازرون، دروازه شاه داعی تا اله و دروازه قرآن شش درواز شیراز بودند.
متأسفانه امروزه از این 6 دروازه، فقط دروازه قرآن سالم باقی مانده است و امکان بازدید از آن وجود دارد. این دروازه به دستور عضدالدوله دیلمی ساخته شد. دلیل نامگذاری این دروازه نیز وجود قرآنی است که به دستور امیر، در بخش بالایی درواز قرار گرفت تا مسافران را متبرک کند و به این ترتیب مسافران به سلامت به مقصد خود برسند.
متأسفانه این دروازه در طول زمان بهخاطر عوامل طبیعی مختلف تا مرز نابودی کامل پیش رفت. پس از آن در دوران کریمخان زند، این دروازه را دوباره بازسازی کردند و اتاقی در بالای آن افزودند. دو جلد قرآن نفیس در ابعاد بزرگ را نیز که به خط سلطان ابراهیم ابن شاهرخ تیموری نوشته شده بودند، در اتاق بالای دروازه قرار دادند.
این قرآنهای نفیس و تاریخی را با نام « قرآن هفده من» میشناسند. منظور از این عبارت نیز وزن این دو قرآن است که روی هم رفته هفده من وزن دارند. هر من حدود 3 کیلوگرم است. در نتیجه این دو قرآن روی هم رفته حدود 51 کیلوگرم وزن دارند که نشاندهنده بزرگی و ابعاد این دو قرآن است. شاید تعجب کنید اگر بدانید که قرآن هفده من در حال حاضر از این دروازه به موزه پاریس انتقال داده شده است.
دروازه قرآن در زمان قاجار

دروازه قرآن حتی پس از بازسازی دوران کریمخان هم روز خوش ندید. در دوران قاجار، بهدلیل وقوع چند زمین لرزه بسیار مهیب، این دروازه آسیب بسیاری دید. به همین خاطر محمد زکی خان نوری اقدام به بازسازی و تعمیر آن کرد. طی این بازسازی، آبانباری نیز در کنار این دروازه احداث شد که از آب منطقه رکنآباد پر میشد. به این ترتیب مسافران به محض ورود میتوانستند از این آبانبار استفاده کنند. این دروازه از دوران قاجار تا سال 1315 به همان شکل قدیمی باقی ماند. نهایتاً در سال 1315 بهخاطر توسعه راه، به دستور شهرداری شیراز، دروازه قدیمی را با کمک دینامیت نابود کردند.
مردم شیراز از این کار بسیار عصبانی شدند. به همین خاطر یکی از بازرگانان نامی شیراز که حاج حسین ایگار نام داشت و او را با نام اعتمادالتجار میشناختند، در سال 1327 اقدام به ساخت دروازه قرآن جدید کرد. این دروازه جدید کمی پایینتر از دروازه قبلی قرار داشت. پس در حال حاضر دروازهای که مشاهده میکنید، دروازهای است که در سال 1327 احداث شده است و دروازه قدیمی را نابود کردهاند. این دروازه اهمیت بسیاری برای مردم شیراز دارد. به همین خاطر شاهد حضور انواع رستوران، کافه و هتلهای بزرگ و مهم از جمله هتل بزرگ شیراز در نزدیکی این دروازه هستیم.
بهترین زمان بازدید از دروازه قرآن شیراز

دروازه قرآن شیراز را بهتر است هم در طول شب و هم در طول روز ببینید. در طول روز میتوانید از تماشای جزئیات معماری این بنای عظیم و زیبا لذت ببرید. در طول شب نیز نورپردازی خاص شهرداری، این دروازه را به یک اثر هنری بسیار تماشایی تبدیل میکند. در صورتی که داخل هتل بزرگ شیراز اقامت داشته باشید، در کمتر از 2 دقیقه میتوانید خودتان را به دروازه قرآن برسانید.
پس در این شرایط حتماً هم شب و هم روز بهصورت جداگانه از این دروازه تماشایی دیدن کنید. در ضمن باید اضافه کنیم که فصل خاصی برای بازدید از این دروازه وجود ندارد. در هر فصل میتوانید به شکلی خاص از این دروازه تماشایی دیدن کنید. البته بهصورت کلی فصل بهار و مخصوصاً ماه اردیبهشت بهترین زمان سفر به شیراز محسوب میشود.
بهصورت کلی باید گفت اگر به شیراز سفر کنید و دروازه قرآن را نبینید و عکس یادگاری کنار آن نگیرید، سفرتان به شیراز کامل نخواهد شد. دروازه قرآن را میتوان اصلیترین نماد شهر بهارنارنج، یعنی شهر شیراز دانست. بازدید از این دروازه تاریخی و مهم را حتماً در اولویت برنامه سفرتان قرار دهید.

نویسنده :
رپرتاژ
