10 خودرویی که تولدی دوباره را تجربه کرده اما مجددا روانه موزه شدند
چندی پیش خبری ،دوستداران ماسل کار امریکا را در شوک فرو برد.ظاهرا قرار است در صورت عدم موفقیت کامارو ،شورولت پروسه حذف این خودروی عضلانی نمایدن را آغاز کند. کامارو در سالها قبل نیز برای همیشه کنار گذاشته شده بود اما شورولت دوباره تصمیم به احیای آن گرفت و حالا نیز مجددا در پی بازنشسته کردن آن است.
اگرچه این کار کمی عجیب به نظر میرسد اما در تاریخ خودروسازی چندین بار تکرار شده است.بعبارتی خودروهای زیادی از پروسه تولید حذف شده اند اما کمپانی تولید کننده بعد از چند سال دوباره آنها را احیا کرده و به بازار فروش عرضه نموده اما ظاهر سرنوشت شوم دست بردار نیز و برای بار دوم این دست از خودروها را روانه موزه می کند.در ادامه این مطلب شما را با 10 خودرویی آشنا خواهیم کرد که این پرسه رفت و برگشت را تجربه کرده اند.
1-بیوک رودمستر
در مدت 20 سال رودمستر در خط تولید بیوک جای داشت اما عمر این خودرو به دهه 60 میلادی قد نداد چرا که این کمپانی ایتالیایی برای همیشه تصمیم به بازنشست کردن آن افتاد. این نام به عنوان مدل سال 1991 احیا شد و نمونهی استیشن واگن رودمستر از پیشرانهای 8 سیلندر استفاده میکرد. یک سال بعد هم مدل سدان این خودرو تولید شد. با حضور حدود 5 ساله در بازار، رودمستر عملکرد درخشانی نداشت و بازهم روانهی موزه شد.
2-داج چارجر
یکی از نمادین ترین خودروهای تاریخ همین داج چارجر است. این خودرو برای نخستین بار در سال 1966 به عنوان یک فست بک دو درب مورد توجه همگان قرار گرفت.در دهه 70 میلادی زمان مناسبی برای خودروهای پر مصرف نبود و این برند آمریکایی برای حفظ آن مجبور با باز طراحی آن گرفت. البته در سال 1978 بود که مگنوم جای چارجر را گرفت. سپس در سال 1982 داج دوباره چارجر را به عنوان یک هاچبک سه درب ساب کامپکت و دیفرانسیل جلو احیا نمود.اگرچه برخی نسخههای خاص از این خودرو تولید شد اما تولید آن در سال 1987 متوقف گردید. دوباره نام چارجر در سال 2006 و به عنوان یک سدان چهار درب و دیفرانسیل عقب زنده شد و به نظر میرسد این چرخه بازهم ادامه خواهد داشت.
3-فورد تاروس
اولین نسل فورد تاروس نه تنها منجر به تغییر قواعد برای فورد گردید بلکه به نوعی صنعت خودروی جهان را تحت تاثیر قرار داد.تاروس با ظاهر نرم وگرد خود چنان جذاب و دلبرا بود که ربوکاپ نیز پشت یکی از آنها نشست.فورد در ادامه کار و در سال 1996 اقدام به باز طراحی این خودروی مشهور نمود اما بدلیل اشتباهات صورت گرفته تاروس تبدیل به یک خودرو عادی شد تا نهایتا بدلیل عدم استقبال در سال 2007 برای همیشه باز نشست شد. اما بخش بازاریابی فورد در قرن 21 با خود فکر میکرد که: “هویت برند اهمیتی ندارد بنابراین بیایید اسم تمامی خودروها را با حرف F شروع کنیم چون کلمهی فورد هم با F شروع میشود!” به همین خاطر سدان فول سایز ورد با نام فایو هاندرد معرفی شد. البته پس از معرفی مدل فیس لیفت شده در سال 2008، همان خودرو یک ماه بعد در نمایشگاه شیکاگو و با نام تاروس معرفی شد. نام تاروس دوباره بازگشته بود؛ اما حالا دوران کاملاً متفاوتی را میگذرانیم و فورد روی شاسی بلندها و کراس اوورها تمرکز داشته و اهمیت چندانی به سدان ها نمیدهد؛ اما این سرگذشتی تلخ برای تاروسی است که به اعتقاد افراد زیادی باعث شد فورد ورشکسته نشود.
4-فورد تاندر برد
یکی از تصمیمات صحیح فورد بازنشست کردن تاندر برد بود .در دهه 90 میلادی کلاس کوپه های لوکس دیفرانسیل عقب طرفرداران بسیار نداشت و معدود افرادی هم که بدنبال خرید این دست از خودروها بودن لینکلن را به جای فور بر می گزیدند. البته میتوان فورد را به خاطر احیای مدل T-bird 2002 کاملاً مقصر دانست. آیا فورد استایل رترو با سقف سخت جداشدنی را بهصورت مناسبی در نظر گرفته بود؟ نه. فورد تاندربرد 1995 رقیب مستقیم شورولت کوروت بود اما فورد بجای تولید مدل جدید و پرفورمنس راه بسیار عجیب رترو را انتخاب کرد و طراحی تاندربرد جدید کاملاً عجیب بود.تیم بازاریابی فورد احتمالاً مهندسان را شرمنده کرده چراکه T-Bird احیا شده از پیشرانهی ضعیف 8 سیلندر 3.9 لیتری استفاده میکرد. نهایتاً هم قیمت مضحک حدود 40 هزار دلاری برای آن تعیین شد. آیا خودروی 40 هزار دلاری دیگر را نیز در آن زمان به یاد میآورید؟ بله شورولت کوروت! فورد بهطور ناراحت کنندهای این خودرو را روانهی موزه کرد.
5- لینکلن زفیر
لینکلن زفیر در سال 1936 با ظاهری متفاوت از دیگر محصولات این برند پا به عرضه بازار خودروی جهان نهاد.اما این استایل خاص چندان دوام نیاورد و لینکلن در سال 1942 تصمیم به حذف آن گرفت. اما لینکلن با معرفی زفیر 2006 دوباره نام و خاطرهی این نام را زنده کرد. زفیر جدید هم طول عمر کوتاهی داشت و در سال 2007 جای خود را به یک سدان لوکس پایه با نام MKZ داد.
6-لنیکلن کانتیننتال
ادسل فورد و باب گرگوری در دهه 30 میلادی با معرفی کانتیننتال نشان دادن هنوز طراحی خودروی می تواند بسیار جذاب باشد.این خودرو خاص آمریکایی تنها در یک نسخه و برای آقای فورد ساخته شد تا از تعطیلات تابستانی خود در فلوریدا لذت ببرد.در ادامه این خودرو با ارتفاع کمتر و تولید بیشتر تولید شد تا به جذابیت هایش افزوده شود. اما آغاز جنگ جهانی دوم منجر به توقف موفقیت های کانتیننتال گردد. البته با فوت آقای فورد در سال 1943 نیز اوضاع را بدتر کرد. در اواخر سال 1946 بود که فورد با هدایت هنری فورد تولید این خودرو را از سر گرفت و نسخههای بهروز شدهی آن تولید شدند ولی در سالهای آینده خبری از این خودرو نبود.در سال 1956 بود که کانتیننتال نه به عنوان یک لینکلن بلکه به عنوان برند خودش بازگشت. کانتیننتال مارک II یک خودروی پیچیده با طراحی بسیار زیبا بود. این خودرو را رولزرویس زمان خود میدانستند و افراد مشهوری همچون الیزابت تیلور، الویس پرسلی، نلسون دی راکفلر و… پشت فرمان این خودرو مینشستند؛ اما هیچکدام از اینها برای حفظ تولید کانتیننتال کافی نبودند و به همین خاطر در سال 1958 شاهد بازنشسته شدن آن بودیم. لینکلن کانتیننتال تا سال 1690 و با استفاده از طراحیهای ارزانتر و معمولیتر لینکلن تولید شد اما هنوز هم فاقد نشان این برند بود.
در سال 1961 بود که لینکلن کانتیننتال به عنوان محصولی از این شرکت بازگشت. کانتیننتال موردبحث دارای طراحی نمادین با دربهای عقب متمایز بود. در چهل سال بعدی نام کانتیننتال زنده بود و روی مدلهای متعددی بکار رفت. البته کانتیننتال در سال 2002 از بازار خداحافظی کرد ولی بازهم در سال 2017 به بازار بازگشت. این برند اخیراً از نسخهی طویلتر کانتیننتال که دارای دربهای متمایز مشابه کانتیننتال دههی 60 میلادی است رونمایی کرده است.
7-مرکوری کوگار
کوگار یکی از خودروهای مشهور تاریخ است که تاریخچه ای عجیب دارد. این خودرو در سال 1967 و بعنوان رقیب فورد موستانگ معرفی شد.در دهه 70 میلادی این خودروساز ترجیح داد که طراحی پونی کوگار را کنار گذاشت تا کوپه ای فول سایز را به نمایش بگذارد.با وقفه ای کوتاه مدت در دهه 80 میلادی ابعاد کوگار کوچکتر شد و در کلاس های سدان و استیشین نیز به بازار عرضه شد. این خودرو در سال 1983 بازهم شکل کوپهای فول سایز را به خود گرفت و تا مدل سال 1997 همین وضعیت را حفظ کرد.این خودرو در سال 1999 دوباره به میدان بازگشت اما این بار از پلتفرم دیفرانسیل جلوی کوچکتر استفاده کرده بود. کوگار تازه متولد شده عمر کوتاهی داشت و آخرین بار به عنوان مدل سال 2002 تولید شد.
8-پونتیاک لمانز
پونتیاک برای اولین بار از این نام برای تریم پرچمدار خودروی تمپست 1961 استفاده کرد؛ اما در سالهای بعد نام لمانز برای نسخهی اسپورت دومین نسل تمپست بکار رفت.اگرچه تمپست و لمانز از یک شاسی استفاده میکردند اما نشانهای متفاوتی داشتند. در برههای زمان برای سفارش پکیج GTO فقط باید مدل لمانز را انتخاب میکردید. پونتیاک در سال 1971 تصمیم گرفت نام تمپست را کلاً کنار بگذارد و لمانز میداندار شد. تولید این خودرو تا دو نسل بعدی ادامه یافت و سرانجام در سال 1981 این نام هم بازنشسته شد.اما در ادامه وضعیت عجیبی حاکم شد. مدیران پونتیاک تصمیمی عجیب گرفته و نام لمانز را روی اوپل کادت E گذاشتند!نیروبخش این خودرو پیشرانهی 4 سیلندر 1.6 لیتری 74 اسبی یا 2 لیتری 95 اسب بخاری بود. پونتیاک این خودرو را در سال 1993 بازنشسته کرد و دیگر هرگز خبری از آن نشد.
9-پونتیاکgto
این خودرو که در ابتدا به عنوان پکیج پرفورمنس سفارشی برای پونتیاک تمپست لمانز توسعه یافته بود نهایتاً به خودرویی خاص در سال 1966 تبدیل شد. البته GTO در سال 1972 دوباره به پکیجی سفارشی تبدیل شد. GTO به عنوان یک خودرو بازنشسته شد و زندگی خود را تنها چند سال بعد به عنوان پکیجی سفارشی ادامه دارد.البته نام GTO حدود سه دههی بعد روی کوپهی صادراتی به استرالیا بکار رفت. اگرچه این کار کمی عجیب و مضحک به نظر میرسید اما پیشرانهی 8 سیلندر بلوک کوچک این خودرو قدرت قابلتوجهی داشت. متأسفانه این خودرو یکبار دیگر در سال 2006 از بازار خداحافظی کرد.
10-فولکس واگن بیتل
کاراکتر هربی در فیلم The Love Bug باعث شد بیتل به یک نماد تبدیل شود. متأسفانه ستارهی شانس این خودرو سوخت و بیتل در دههی 70 میلادی با بازار آمریکا خداحافظی کرد. تا سال 2003 هم خبری از این خودرو نبود تا اینکه فولکسواگن بیتل جدید را معرفی کرد. در سال 2011 بود که ژرمنها نسخهی بازطراحی شدهی بیتل را روانهی بازار کردند اما به خاطر فروش کم، فولکس بازهم تولید بیتل را متوقف کرد و این نام برای همیشه با ما خداحافظی کرد.
نویسنده :
سالار