مزدا , 3 جدید تیپ 4 , مدل 1390 تا 1396
تجربه رانندگی با مزدا 3 نیو تیپ 4 ،بررسی گزینه های دست دوم بازار
در گذشته نه چندان محصولاتی توسط خودروسازان ایرانی تولید می گردید که علی رغم قدیمی بودنشان همچنان نشان از اصالت کارخانه سازنده خود داشتند و همین امر موجب استقبال عموم مردم ایران از این دست خودروها بود. یکی از مشهورترین این موارد را باید مزدا 3 نیو دانست که همواره تقاضا برای خرید آن توسط مشتریان ایرانی بالا بود. اما ناتوانی گروه بهمن در ادامه تولید این خودرو بدلیل اعمال تحریم های ظالمانه آمریکا باعث گردید ،مزدا برای همیشه بازار ایران را ترک نماید تا گروه بهمن از ادامه تولید این سدان ژاپنی باز بماند. در طول سالها فعالیت مزدا در ایران تعداد قابل توجهی مزدا 3 تولید و روانه خیابان ها شد بطوریکه گزینه دست دوم و حتی صفر کیلومتر آن در بازار قابل خریداری است. لذا برای کسانی که علاقمند هستند به جای یک چینی پر زرق و برق ،گزینه دست اما با اصالت را خریداری نمایند،بسراغ بررسی مزدا 3 نیو رفتیم تا دریابیم آیا مزدا 3 نیو بصورت دست دوم ارزش خرید دارد یا خیر؟
تاریخچه
مزدا 3 برای اولین بار در سال 2003 به عنوان جایگزین مناسب تری برای مزدا 323 معرفی شد.این خودرو به محض ورود به بازار جهانی، به بازار ایران نیز راه پیدا کرد و طرفداران آن که اغلب قشر جوان جامعه را تشکیل می دادند موفق به خرید این خودرو زیبا روی شدند.در طول حضور مزدا 3 در ایران ،مالکان این خودروی ژاپنی اغلب از آن رضایت داشته و آن را خودرویی جذاب تلقی می کنند.کمپانی ژاپنی مزدا پس از کسب این موفقیت و بازخورد مناسب از مشتریان تصمیم به عرضه نسل جدید این خودرو در سال 2009 گرفت.سرانجام در سال 2009 برای اولین بار نسل دوم مزدا 3 با نام مزدا 3 نیو، در دو مدل هاچبک و سدان معرفی شد و در سال 2010 به بازار راه پیدا کرد.در بین سالهای 1386 تا 1389 که نسل اول مزدا 3 توسط گروه بهمن در ایران عرضه می شد، موفقیت چشمگیر فروش آن به دلیل امکانات رفاهی مناسب و ظاهر اسپورت سبب شد تا از سال 1389 به بعد نیز گروه بهمن اقدام به مونتاژ نسل جدید این خودرو کند.به همین دلیل در سال 1389 برای اولین بار نسل جدید مزدا 3 به بازار ایران راه پیدا کرد.
طراحی ظاهری
همانطور که در بالا نیز ذکر شد، بدنه مزدا 3 نیو یکی از زیباترین و جذاب ترین طراحی های موجود در بین خودروهای بازار را دارا است.به طوریکه بسیاری از مردم مزدا 3 نیو را که در ایران مونتاژ می شود به دلیل ظاهر زیبا به رقبای هم رده دیگری که در ژاپن مونتاژ شده و وارداتی هستند ترجیح می دهند.
چراغ های کشیده و زیبای این خودرو در ترکیب با جلوپنجره این خودرو چهره خندان و مرموزی به این خودرو می دهند که هر بیننده ای را به خود جذب می کند.قوس کاپوت و خطوط قرار گرفته در بالای چراغ نیز از نکات هوشمندانه طراحی این خودرو به شمار می روند که تاثیر خود را به صورت غیر مستقیم بر ظاهر کلی خودرو اعمال می کند.با توجه بیشتر به سپر این خودرو متوجه وجود چراغ شور بر روی آن خواهید شد که از امکانات نسبتا جالب آن به شمار می رود.
با عوض کردن زاویه نگاهمان به این خودرو و نگاه کردن از بقل به آن متوجه قوس و برآمدگی گلگیر جلوی این خودرو خواهیم شد که خطوط آن از نمای جانبی نیز قابل مشاهده است.این قوس نمای بسیار جالب، زیبا و خاصی را به این خودرو بخشیده که در محصولات مشابه همچین چیزی قابل مشاهده نیست.
به نگاه عمیق تر به نمای جانبی این خودرو متوجه ارتفاع کمتر آن نسبت به خودروهای دیگر موجود در بازار خواهید شد که این مسئله از ابتدا مورد توجه منتقدان و خریداران این خودرو قرار می گیرد.برخی از افراد مزایای ارتفاع کم این سدان در بهبود هندلینگ آن مد نظر قرار می دهند ولی برخی افراد با توجه به ارتفاع کم این خودرو، سرعتگیرها را مانعی برای لذت بردن از این خودرو می دانند.در نهایت باید گفت که ارتفاع مزدا 3 نیو به اندازه ای کم نیست که دردسر ساز باشد و با هر دست اندازی استرس و نارضایتی به مالک خود منتقل کند.
پنجره های نسبتا کم ارتفاع استفاده شده از داخل حس امنیت مناسبی به سرنشینان می دهد.خطوط قرار گرفته بر روی نمای کناری و به صورتی است که وقتی از کنار به آن می نگرید به نظر می رسد که کمی شیب به سمت جلو دارد.این حالت به تهاجمی تر بودن استایل مزدا 3 کمک فراوانی کرده است.
چراغ های عقب مزدا 3 نیو نیز فرم کشیده ای دارند که در ترکیب با سپر پف کرده آن نمای عقبی جذابی برای این خودرو به وجود آورده است.لوگوی مزدا ، خود یکی از ساده ترین و در عین حال زیباترین لوگوهایی است که قرار گرفتن آن بر روی خودروهای این برند نمای جذابی به آن ها می دهد.در کل با نگاه به طراحی این خودرو، تمامی المان ها جذاب و زیبا به نظر می رسند.
نمای داخلی
نمای داخلی مزدا 3، طراحی داشبورد، فرم فرمان و حالت قرارگیری تنظیمات سیستم تهویه همگی یادآور ژاپنی بودن این خودرو هستند و به نوعی حس و حال خودروهای ژاپنی را تداعی می کند.داشبورد در نگاه اول کمی پلاستیکی به نظر می رسد که از نکات منفی به حساب می آید.ولی به دلیل رنگ آمیزی مناسب و جنس پلاستیک استفاده شده چندان حس بدی به سرنشینان نمی دهد.جزئیات چرمی کار شده بر روی درب ها نیز به دلچسب تر شده کابین مزدا 3 افزوده است.
فرمان خوش دست مزدا 3 به همراه کلیدهای سیستم صوتی، کلیدهای کروز کنترل و پدال های شیفتر دنده طراحی بسیار مناسبی دارد.هر چند که استفاده از فرمان D-CUT می توانست جذابیت این خودرو را به مقدار زیادی افزایش دهد.
صندلی های چرمی این خودرو همزمان با اسپرت بودن، راحتی مناسبی را نیز در اختیار سرنشینان قرار می دهند.گرمکن صندلی های جلو نیز از امکاناتی است که پایین پنل کنترل سیستم تهویه اتوماتیک دوگانه مزدا 3 مشاهده می شود.کلیدهای سیستم تهویه این محصول بهمن موتور بسیار ساده و کارآمد ساخته شده اند.یکی از نکات خاصی که در طراحی مزدا 3 نیو دیده می شود دو نمایشگری است که در مرکز داشبور و بالاتر از مانیتور اینفوتینمنت خودرو قرار گرفته اند.یکی از این نمایشگر ها مربوط به نمایش اطلاعات سیستم تهویه و دیگری مربوط به نمایش اطلاعات سفر، مصرف سوخت و وضعیت کلی خودرو است.
فضای داخلی مزدا 3 نیو
چندان جادار نیست ولی برای افرادی با قد متوسط هم صندلی های عقب و هم صندلی های جلو فضای نسبتا کافی در اختیار سرنشینان قرار می دهد.در این زمینه، میتسوبیشی لنسر فضای بیشتری در اختیار سرنشینان قرار می دهد و هم فضای سر و هم فضای پای بیشتری در اختیار سرنشینان عقب قرار می دهد.
ترمز دستی مزدا 3 در قسمتی از کابین قرار گرفته است که گویا سرنشین جلو به جای راننده باید آن را کنترل کند.بهتر بود که کمپانی مزدا جای اهرم ترمز دستی را با محفظه کوچک قرار گرفته در کنار آن تعویض می کرد تا راننده دسترسی بهتری به آن داشته باشد.
صندوق عقب مزدا 3 سدان عرض کمی دارد و به همین دلیل مقدار آن حدود 340 لیتر بیشتر نیست که برای مسافرت خانواده های بیشتر از 4 نفر مناسب به نظر نمی رسد.
مشخات فنی مزدا 3 نیو
پیشرانه استفاده شده در مزدا 3 نیو یک نمونه 2000 سی سی تنفس طبیعی 4 سیلندر 16 سوپاپه است.این پیشرانه توانایی تولید 145 اسب بخار قدرت و حداکثر گشتاور 187 نیوتون متر را دارد.پیشرانه این خودرو با توجه به حجم آن می توانست بهره وری مناسب تری داشته باشد و در صورت مهندسی مناسب تر ممکن بود توانایی ارائه قدرت و گشتاور بیشتری را داشته باشد.با این حال به دلیل استفاده از گیربکس اتوماتیک 5 سرعته تیپ ترونیک شتاب نسبتا مناسبی دارد.زمان صفر تا صد اعلام شده برای مزدا 3 در حدود 9.2 ثانیه اعلام شده است ولی در اکثر تست های انجام شده، دستیابی به زمان زیر 10 ثانیه امکان پذیر نبوده است که با توجه به وزن 1340 کیلوگرمی این خودرو چندان دور از انتظار نیست.نیروی تولیدی پیشرانه این خودرو پس از عبور از جعبه دنده به چرخ های جلو منتقل می شود.
این سدان ژاپنی همچنین قابلیت دستیابی به حداکثر سرعت 210 کیلومتر بر ساعت را دارد و مصرف سوخت ترکیبی آن نیز در حدود 8.4 لیتر در هر 100 کیلومتر گزارش شده است.که با توجه به ظرفیت 55 لیتری باک بنزین آن از مسافت قابل پیمایش قابل قبولی برخوردار است.
ترمزهای استفاده شده در مزدا 3 نیو در هر چهار چرخ از نوع دیسکی بوده و در کنار سیستم ضد قفل ABS، سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD) و سیستم ترمز کمکی عملکرد مناسبی را از خود ارائه می دهد.حسی که ترمز این خودرو به راننده ارائه می دهد حس اطمینانی است که باعث می شود راننده در هر سرعتی بتواند روز ترمز این خودرو حساب کند و از عملکرد آن رضایت داشته باشد.استفاده از سیستم ESP و سیستم ضد لغزش چرخ ها نیز کمک زیادی به پایداری این خودرو کرده اند و پرونده پایداری مزدا 3 نیو را با موفقیت بسته اند.
ایمنی و آپشن ها
برای کابین این خودرو در مجموع 6 ایربگ درنظر گرفته شده است که شامل ایربگ های راننده، سرنشین جلو، جانبی و پرده ای است.لازم به ذکر است که مزدا 3 در تست تصادف EURO NCAP موفق به دریافت 5 ستاره ایمنی شده است که نشان از امنیت بالای اتاق آن دارد.
فرمان برقی مزدا 3 عملکرد مناسبی از خود نشان می دهد و در تست های انجام شده واکنش مناسبی داشته است.این خودرو از نظر سطح آپشنی در وضعیت مناسبی قرار دارد.از آپشن های این خودر می توان به :سیستم قفل دوبله، چرخش چراغ های جلو با فرمان، پشت سریهای فعال در تصادف، آینه های تاشو برقی، کامپیوتر سفری ، سیستم کمربندهای پیش کشنده، سیستم ورود و استارت بدون کلید، چراغ شوی، تعویض دنده با شیفتر فرمان، اتولایت و سانروف اشاره کرد.
تجربه رانندگی با مزدا 3
سوئیچ را از مالک خودرو تحویل میگیریم و به سراغ تست این سدان پرطرفدار ژاپنی می رویم.پیش از نشستن در این خودرو باید بدانید که در ارزیابی های انجام شده توسط سازمان ISQI این خودرو موفق به کسب 4 ستاره کیفی شده است که آن را از نظر کیفیت مونتاژ در سطح پایین تری نسبت به پژو 2008 قرار می دهد.
قفل خودرو را با دکمه قرار گرفته بر روی دستگیره درب باز کرده و با کشیدن دستگیره درب را باز می کنیم.صندلی ها کمی اسپورت هستند ولی در همین حال ارگونومی مناسب آن ها باعث می شود احساس خستگی زیادی در استفاده طولانی مدت از آن ها نداشته باشید.
پا را روی ترمز قرار داده و دکمه استارت خودرو را میزنیم.پیشرانه خودرو با صدای بسیار کمی شروع به کار می کند.صدای مزدا 3 بسیار کم بوده و آن دسته از مالکانی که تمایل دارند خودرویشان صدای زیبایی داشته باشد باید اقدام به نصب کیت های اگزوز کنند.دنده را در حالت D قرار داده و به آرامی شروع به حرکت می کنیم.سرعت را تا 60 کیلومتر بر ساعت زیاد می کنیم.گیربکس سرعت و عملکرد مناسبی داشته و تعویض دنده ها به راحتی احساس نمی شوند.
ترمزهای قوی مزدا 3 حس اطمینان خوبی به ما می دهند.همچنین کابین این خودرو سر و صدای کمی را به داخل خود راه می دهد.این موارد از مزایای قابل توجه مزدا 3 محسوب می شوند.عملکرد خودرو در حالت رانندگی با آرامش در سطح مناسبی ارزیابی می شود.
تصمیم میگیریم نسل دوم مزدا 3 را تحت آزمایش سنگین تری قرار دهیم.به محض عبور از دست انداز متوجه می شویم که فنربندی خودرو کمی اسپرت و خشک بوده و از این رو ، راننده و سرنشینان متحمل کوبش های زیادی خواهند بود.پس از عبور از دست انداز پدال گاز را تا انتها فشار می دهیم.عملکرد شتابگیری مزدا 3 راضی کننده بوده و در حالت رولینگ، شتابگیری خوبی را برای راننده فراهم می کند.حال خودرو را متوقف کرده و تصمیم به تست شتابگیری صفر تا صد مزدا 3 میگیریم.هنگام متوقف کردن مزدا 3، بار دیگر این خودرو قدرت مناسب ترمزهای خود را به رخ ما می کشد.
از حالت سکون پدال گاز را تخته می کنیم.مزدا3 با هرزگردی خیلی کمی که توسط سیستم ضد لغزش کنترل می شود شروع به حرکت می کند و دنده ها را یکی پس از دیگری جایگزین می کند.شتابگیری این خودرو با در نظر گرفتن دیفرانسیل جلو بودن آن قابل قبول خواهد بود ولی در تست های انجام شده به زمانی 9.2 ثانیه ای که توسط کارخانه اعلام شده است دست پیدا نخواهید کشد.
پس از شتابگیری کمی به تست هندلینگ خودرو می پردازیم.واکنش فرمان مزدا 3 در سطح بالاتری نسبت به دیگر خودروهای هم رده ارزیابی می شود اما باید پذیرفت که فرمان برقی این خودرو حس و حال و لذت رانندگی با فرمان هیدرولیکی میتسوبیشی لنسر تیپ 1 را ندارد.
نویسنده :
مصباح آبادطلب
-
سایپا شاهین
1399/4/5
-
سایپا شاهین
1399/4/5
-
تست و بررسی بیسو T3
1397/10/4
-
ویدئو لوکسژن U6
1396/7/17
-
فروش نقد و اقساطی محصولات جدید صنایع تولیدی مرتب خودرو آغاز شد.
1398/7/2
-
مقایسه آریو 1600 و دنا :کدام به صرفه ترند؟
1396/3/9
-
قیمت شاسی بلند ام جی GS در ایران اعلام شد.
1396/3/11
-
فروش ون جدید ایران خودرو دیزل با نام وانا آغاز شد.
1396/3/11
-
عظیم خودرو فروش اقساطی خودروهای داخلی و خارجی را آغاز کرد
1394/5/19