حذف دوباره امکانات ایمنی و رفاهی از محصولات ایران خودرو/کم فروش به سبک خودروسازان
ایران خودرو در جدیدترین لیست اعلامی خود برخی امکانات قابل تامل را از محصولات خود حذف نموده است.
متن کامل خبر :
پردیس خودرو-ایران خودرو در گذشته نزدیک به بهانه تحریم ها و عدم تامین قطعات حساس ،برخی از امکانات ایمنی و رفاهی را از محصولات خود حذف نموده بود. این شرکت پیش از این در دنا پلاس دو کیسه هوای جانبی را بدلیل توانایی در تامین این قطعه راهبردی در صنعت خودرو جهان حذف نمود.همچنین قطعات دیگری نظیر کروز کنترل و رینگ آلیاژی توسط ایران خودرو از محصولاتی نظیر پژو 207 و دنا معمولی حذف شده بود تا مشخص شود دلیل این کم فروش ها فقط تحریم ها نبوده و این شرکت قصد دارد تا بهانه ای قیمت تمام شده محصولات خود را کاهش دهد.
در جدیدترین اعلامیه ایران خودرو ،حذف ترمز های دیسکی برای چرخها ی عقب و رینگ آلیاژی از پژو پارس LX قطعی شده است که جای تعجب دارد چرا که این قطعات از جمله موارد حساسی نبوده که ایران خودرو در تامین آنها با مشکل مواجه شود. به گفته ی این شرکت کلاس های ۲۸۵۱۸ و ۲۸۵۱۹ پارس LX فاقد ترمز عقب دیسکی هستند و دیگر با رینگ های فولادی و قالپاق تولید می شوند.
این اقدامات ایران خودرو زمانی آغاز شد که دولت اجازه افزایش قیمت خودرو را صادر نکرد و خودروسازان برای ارزان سازی محصولات خود اقدام به حذف امکانات از محصولات خود نمودند. اما مشخص نیست چرا این روزها که خودروسازان با به بدست گرفت قیمت گذاری بازار همه چیز بر وفق مرادشان است و خودروهای تولیدی را نزدیک به دو برابر قیمت های جدید به بهانه کنترل قیمت ها در بازار می فروشند ،اقدام به چنین کارهایی می نمایند.
کم فروش از جمله مواردی است که در دین مبین اسلام با تاکید فراوان ما را از آن حذر داشته است اما سئوال این است که آیا حذف قطعات گوناگون از روی خودروهایی که به خودی خود نا امین هستند و حذف این قطعات مهم بر نا ایمن شدنشان می افزاید عین مصداق کم فروش محسوب نمی گردد.این اتفاق در حالی رخ داده که نه تنها قیمت این محصولات کاهش نیافته بلکه بطور فزاینده ای افزایش یافته است.
قابل ذکر است شرکت های بزرگ دنیا برای کاهش هزینه های و همچنین کاهش قیمت محصول یا خدمات خود اقدام به حذف هزینه های سرباری اقدام می نمایند و از کم فروش و پایین آوردن محصولات خود به شدت حذر می کنند چرا که می دانند مشتریان بزرگترین ناظران آنها هستند و در صورت کوچکترین اشتباهی بازار خود را از دست می دهند . اما در بازار بسته ایران که ممنوعیت واردات خودرو باعث حذف رقبا شده است باعث گردیده ایران خودرو و سایپا بدون کوچکتر توجهی به امر مشتری مداری دست به هر کاری بزنند تا بتوانند هزینه های سربار خود را کاهش دهند. در صورتی که این دو غول خودروسازی ایران باید برای کاهش هزینه های سربار خود به فکر بهنیه کردن سیستم ناکارمد خود بکند و از این شرکت بیشمار عریض و طویل خود که غیر از هزینه زایی کارایی دیگری ندارند بکاهند .
ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.