چینی ها حاکمان آینده بازار خودروی ایران
تولید خودروی های داخلی کاهش یافت ،تیراژ چینی ها افزایش
جدیدترین آمار تولید خودروهای داخلی در شرایطی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت منتشر شد که طبق آن، بیشتر محصولات سواری داخلی با کاهش تیراژ مواجه شدهاند، اما مدلهای چینی در مجموع روندی افزایشی داشتهاند.
متن کامل خبر :
پردیس خودرو-بنابر آمار اعلامی، ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو بهعنوان سه خودروساز اصلی کشور، در مجموع 361 هزار و 537 دستگاه انواع محصولات سواری طی چهار ماه ابتدایی امسال تولید کردهاند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، کاهش حدودا 3 درصدی را نشان میدهد. در بازه زمانی موردنظر، ایرانخودرو بهعنوان بزرگترین خودروساز داخلی، با تولید 182 هزار و 309 دستگاه خودروی سواری، کاهش تیراژ 4/ 11 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است. سایپا نیز که 113 هزار و 472 دستگاه انواع محصولات سواری را در چهار ماه نخست امسال به تولید رسانده، افزایشی 2/ 13 درصدی را به خود میبیند. همچنین از پارسخودرو نیز خبر میرسد این شرکت با تولید 65 هزار و 756 دستگاه انواع خودروهای سواری تا پایان تیر ماه، سه دهم درصد کاهش تولید را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است.
طبق آمار اعلامی، تیراژ ماهانه خودروسازان نیز روندی کاهشی داشته است. بر این اساس، در مجموع 78 هزار و 780 دستگاه انواع خودرو سواری از سوی سه خودروساز بزرگ داخلی در تیر امسال تولید شده که در مقایسه با ماه قبل از آن، 11 درصد کاهش را به خود میبیند. همچنین هر سه خودروساز بزرگ داخلی در تیرماه و نسبت به خرداد، کاهش تیراژ را تجربه کردهاند. طبق آمار اعلامی، ایرانخودرو تنها 38 هزار و 496 دستگاه انواع محصول سواری را در اولین ماه تابستان امسال به تولید رسانده بنابراین در مقایسه با خرداد، 1/ 16 درصد کاهش تولید داشته است.
از سایپا نیز خبر میرسد این شرکت با تیراژ 24 هزار و 262 دستگاهی در تیر، کاهش تولید 5/ 5 درصدی را نسبت به خرداد به ثبت رسانده است. در نهایت، پارس خودروییها نیز که 16 هزار و 22 دستگاه انواع سواری را در تیر تولید کردهاند، نسبت به ماه قبل از آن، با کاهش 5/ 5 درصدی روبهرو شدهاند.
نزولی شدن تولید ماهانه خودروسازان اما از خرداد شروع شد، چه آنکه در این ماه و نسبت به اردیبهشت، تیراژ محصولات سواری حدود 30 درصد پایین آمد. حالا نیز روند نزولی ادامه یافته و ازآنجاکه تحریمهای دولت ایالاتمتحده آمریکا نیز علیه خودروسازهای ایران آغاز شده، پیشبینی میشود این روند نزولی همچنان ادامه یابد. با توجه به تحریمهای موردنظر، روند تامین قطعات خارجی مختل شده و این اختلال، در آینده بیشتر و بیشتر نیز خواهد شد. در حال حاضر و آن طور که مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت عنوان میکنند، مقادیر زیادی قطعات منفصله در انبارها ذخیره و بنابراین فعلا تولید خودروها پیش میرود. این در حالی است که بهنظر میرسد در ماههای آتی، تحریمها بیش از پیش اثر خود را نشان خواهند داد و این موضوع تیراژ خودروهای داخلی را نزولیتر از مقطع فعلی خواهد کرد.
اما با وجود کاهش تولیدی که طی تیر ماه و همچنین چهار ماه ابتدایی امسال گریبان خودروسازی کشور را گرفته، محصولات چینی با افزایش تیراژ روبهرو شدهاند. بنابر آمار اعلامی، در مجموع 41 هزار و 157 دستگاه انواع خودروهای سواری چینی از سوی خودروسازان بزرگ کشور در چهار ماه ابتدایی امسال به تولید رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، حدود 40درصد افزایش را نشان میدهد.
هرچند چینیها نیز متاثر از تحریمهای آمریکا علیه خودروسازی ایران هستند، با این حال چون حضور خاصی در بازار خودرو این کشور ندارند، در دوران تحریم نیز به احتمال فراوان ایران را ترک نمیکنند. تجربه تحریمهای قبلی نیز نشان داد خودروسازان چینی مایل به ماندن در بازار خودرو ایران هستند و حتی فعالیتهایشان گسترش نیز یافته است. تحریمهای جدید البته سختگیرانهتر از قبل هستند، با این حال بهنظر میرسد بیشتر خودروسازان چینی در ایران باقی خواهند ماند و تحریمها حتی فرصتی مناسب برای آنها در جهت گسترش بازارشان مهیا میکند.
کاهش تیراژ پژوییها
سراغ جزئیات آمار تولید چهار ماه نخست امسال خودروسازان برویم و ببینیم غولهای جاده مخصوص چه کارنامهای از خود به جای گذاشتهاند. طبق آمار اعلامی، ایرانخودروییها در تولید بیشتر محصولات خود با کاهش تیراژ مواجه شدهاند. آمار منتشره از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد در بین محصولات ایرانخودرو، پژو 206 تیراژی 48 هزار و 696 دستگاهی از خود به جا گذاشته و در نتیجه نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 7/ 8 درصد کاهش را تجربه کرده است.
در بین دیگر محصولات پژویی ایرانخودرو نیز پژو 405 با کاهش تولید در چهار ماه نخست امسال مواجه شده است. بر این اساس، 405 با تیراژی 33 هزار و 608 دستگاهی، 4/ 20 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش تولید داشته است. دیگر محصول پژویی ایرانخودرو به نام پارس نیز در چهار ماه نخست امسال با کاهش تولید مواجه شده است. طبق آمار، این محصول تیراژی 32 هزار و 377 دستگاهی را تا پایان تیر به خود اختصاص داده و نسبت به مدت مشابه سال گذشته 2/ 14 درصد کاهش تیراژ را تجربه کرده است. از پارس که بگذریم، آبیهای جاده مخصوص در تولید سمند هم با کاهش تولید مواجه شدهاند. بنابر آمار منتشره، این شرکت طی چهار ماه نخست امسال، 24 هزار و 285 دستگاه سمند را به تولید رسانده و بنابراین نسبت به مدت مشابه سال گذشته 25 درصد کاهش تیراژ را تجربه کرده است.
اما آنطور که آمار تولید منتشره روایت میکند، ایرانخودرو در تولید دنا با رشد و در رانا با کاهش تیراژ مواجه شده است. بر این اساس، رانا با تیراژی 988 دستگاهی طی چهار ماه نخست امسال، 63 درصد کاهش تیراژ را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است. در مقابل اما ایرانخودروییها توانستهاند با تولید 16 هزار و 677 دستگاه دنا، تیراژ این محصول را در چهار ماه ابتدایی امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 66 درصد رشد دهند.
نگاهی هم بیندازیم به محصولات مونتاژی ایرانخودرو، محصولاتی که با آغاز تحریمها، سرنوشتشان برای ادامه تولید طی ماههای آتی، مشخص نیست. آنطور که آمار میگوید، آبیهای جاده مخصوص تا پایان تیر امسال یک هزار و 451 دستگاه سوزوکی گرند ویتارا را مونتاژ کردهاند که این موضوع نشان از کاهش تیراژ 30 درصدی این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد. ایرانخودرو همچنین توانسته شش هزار و 669 دستگاه هایما را نیز مونتاژ کند و با این حساب، شاسیبلند چینی ایرانخودرو نسبت به چهار ماه نخست سال گذشته، 120 درصد رشد تیراژ را تجربه کرده است. همچنین دیگر محصول چینی ایرانخودرو به نام دانگ فنگ، آماری 9 هزار و 198 دستگاهی را از خود به جا گذاشته و بر این اساس، هفت درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش تیراژ داشته است.
سری هم به پژو 2008 بزنیم، خودرویی که فعلا در مدار رشد تولید قرار دارد، اما با رفتن پژو، مشخص نیست تولید آن چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد. این محصول که اولین خودروی پسابرجامی پژو در ایران بهشمار میرود، تا پایان تیر امسال تیراژی برابر با دو هزار و 956 دستگاه داشته است. با این حساب، 2008 نسبت به چهار ماه نخست سال گذشته، رشدی 632 درصدی را به خود میبیند.
تیبا هم تیراژ پراید شد
به سایپا برویم و ببینیم این شرکت چه آماری در تولید محصولات خود به جا گذاشته است. طبق آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت، سایپاییها در تولید سراتو که محصولی مونتاژی و تحت لیسانس کیاموتورز کره است، با کاهش تولید مواجه شدهاند. طبق آمار، سایپاییها تا پایان تیر امسال شش هزار و 587 دستگاه سراتو را مونتاژ کردهاند تا در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 6/ 20 درصد کاهش تولید را به خود ببیند. گفته میشود دلیل اصلی کاهش تولید سراتو، مشکلات موجود بر سر راه نقل و انتقال پول است و این موضوع سبب شده تامین قطعات محدود شود.
اما در بین دیگر محصولات سایپا، تیبا که با رشد قابلتوجهی در حال تولید است، 61 هزار و 902 دستگاه تیراژ در چهار ماه نخست امسال داشته است. با توجه به این آمار، تیبا نسبت به چهار ماه ابتدایی سال گذشته، 6/ 47 درصد افزایش تولید را تجربه کرده است. این در شرایطی است که براساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت تولید پراید در چهار ماه ابتدایی امسال نزول کرده و سایپاییها تنها 62 هزار و 840 دستگاه از این محصول را به تولید رساندهاند. این رقم نشان میدهد تولید پراید نسبت به چهار ماه نخست سال گذشته، 5/ 8 درصد کاهش پیدا کرده است. در حال حاضر تیراژ پراید و تیبا تقریبا برابر شده و در آینده، تیبا به کل جای پراید را خواهد گرفت.
از تیبا و پراید بگذریم و نگاهی هم به محصولات مونتاژی سایپا بیندازیم. طبق آمار اعلامی از سوی وزارت صنعت، پارسخودرو بهعنوان زیرمجموعه سایپا، توانسته 17 هزار و 123 دستگاه برلیانس را درچهار ماه ابتدایی امسال مونتاژ کند. با توجه به این آمار، برلیانس در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 6/ 35 درصد افزایش تیراژ را تجربه کرده است. سایپاییها اما دو محصول چینی دیگر را نیز به مونتاژ میرسانند که در این بین، چانگان تیراژی پنج هزار و 280 دستگاهی را تا پایان تیر امسال از خود به جا گذاشته است. بر این اساس، این خودروی مونتاژی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، رشد 121 درصدی را به خود میبیند.دیگر محصول چینی سایپا اما آریو نام دارد که فعلا در سایت بنرو به تولید میرسد و آمار اعلامی از تیراژ دو هزار و 887 دستگاهی آن حکایت میکند. با توجه به تیراژ اعلامی، آریو نسبت به چهار ماه ابتدایی سال گذشته، چهار درصد کاهش تولید داشته است.
تندر90 میرود؟
نگاهی هم به اوضاع تولید تندر90 تا پایان تیر امسال بیندازیم تا مشخص شود این محصول رنو چه افتوخیزی را طی بازه زمانی موردنظر تجربه کرده است. آنطور که آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت میگوید، در مجموع تیراژ خانواده تندر90 (شامل تندر معمولی، پارستندر، تندر اتومات و ساندرو) طی چهار ماه نخست امسال به 28 هزار و 13 دستگاه رسیده است. با این حساب، تیراژ این خانواده نسبت به چهار ماه ابتدایی سال گذشته، 1/ 34 درصد کاهش را به خود میبیند.
در حالت تفکیکی اما ایرانخودروییها با توجه به تیراژ پنج هزار و 404 دستگاهیشان در تولید تندر90، با کاهش تولید 60 درصدی مواجه شدهاند. همچنین در پارس خودرو نیز آمارها خبر از کاهش تیراژ تندر90 میدهند. بر این اساس، 22 هزار و 609 دستگاه محصول عضو خانواده ال90 در این شرکت به تولید رسیده که نسبت به چهار ماه نخست سال گذشته، 2/ 22 درصد کاهش را نشان میدهد. در این بین، پارس خودروهاییها تیراژ ساندرو (یکی از اعضای خانواده تندر90) را در چهار ماه امسال به 11 هزار و 25 دستگاه رساندهاند که این آمار از کاهش تولید 4/ 28 درصدی حکایت دارد.
ساندرو در حال حاضر یکی از گرانترین خودروهای داخلی به شمار میرود که به دلیل کاهش عرضه به بازار، افزایش قیمتی بیش از 30 میلیون تومان را در عرض چند ماه تجربه کرده است. بنابر اعلام مسوولان رنو، این شرکت به تبعیت از تحریمهای آمریکا، فعالیت در ایران را تعلیق خواهد کرد و بر این اساس، گفته میشود تولید تندر90 و ساندرو در کشور تا پایان امسال متوقف خواهد شد.
ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.