رضا رحمانی وزیر سابق صنعت با خودروسازی چه کرد؟
رضا رحمانی که دو هفته پیش و پس از حدود ۱۹ ماه سکانداری وزارت صنعت، معدن و تجارت از سمت خود برکنار شد، مانند وزرای پیشین در بین دیگر صنایع، بیشتر به صنعت خودرو بها داد و کارنامه نه چندان قابل قبولی را در این حوزه به جا گذاشت. هرچند از شانس بد رحمانی، دوران وزارت وی مصادف با تحریمهای سخت علیه خودروسازی شد و طبعا ممانعت از بروز برخی اتفاقات، در ید قدرتش نبود، اما وی نشان داد از جسارت لازم برای انجام اقدامات بزرگ در خودروسازی برخوردار نیست.
متن کامل خبر :
پردیس خودرو-ادامه سیاست قیمتگذاری دستوری در خودروسازی آن هم با وجود تصویب تعیین قیمت خودروها در حاشیه بازار توسط وزارت صمت (در دوران وزارت رحمانی) نقطهای تاریک در کارنامه وی به شمار میرود. از آن سو اما میتوان نهضت داخلیسازی قطعات را جزو اقدامات مثبت وی دانست. در دوران وزارت رحمانی، برنامهریزی برای خصوصیسازی ایرانخودرو و سایپا (البته با مصوبه شورای هماهنگی سران اقتصادی سه قوه) نیز انجام شد که به سرانجام روشنی نرسید. رحمانی همچنین رکورد زمانی تغییر مدیران عامل خودروسازی را به نام خود ثبت کرد.
سرکوب قیمت خودرو
پروژه ناکام خصوصیسازی
وزیر پیشین صمت بسیار علاقه داشت افتخار خصوصیسازی کامل ایرانخودرو و سایپا و خروج دولت از این صنعت را به نام خود سند بزند، اما عمر وزارتش کفاف نداد. رحمانی در طول تقریبا ۱۶ ماه سکانداریاش در وزارت صمت، بارها از برنامه خود برای خصوصیسازی دو خودروساز بزرگ کشور صحبت به میان آورد و تاکید کرد این هدف را تا پایان سال ۹۹ محقق میکند. وی سه مرحله را برای خصوصیسازی ایرانخودرو و سایپا در نظر گرفته بود و میخواست آنها را ظرف کمتر از دو سال اجرایی کند. مرحله نخست، فروش اموال و داراییهای مازاد ایرانخودرو و سایپا بود و رحمانی دو هدف را از آن دنبال میکرد؛ هدف نخست، همان کلید خوردن خصوصیسازی بود و هدف بعدی نیز به تامین نقدینگی مربوط میشد. در واقع رحمانی میخواست ضمن کلید زدن خصوصیسازی دو خودروساز بزرگ کشور، آنها را وادار به تامین بخشی از نقدینگی موردنیازشان از ناحیه فروش اموال و داراییشان کند. بر این اساس، ایرانخودرو و سایپا ملزم شدند هر کدام از ناحیه فروش اموال و دارایی خود هزار میلیارد تومان نقدینگی جذب کنند. در واکنش به این الزام وزیر سابق صمت، آبی و نارنجیهای جاده مخصوص بخشی از اموال و داراییهای خود را در معرض فروش قرار دادند، از جمله ضایعات، املاک و زمینهایشان را. طبق آخرین اخباری که منتشر شد، آنها توانستند بخشی از اموال و داراییهایشان را بفروشند و از ناحیه آنها تامین نقدینگی کنند. هرچند در نهایت مشخص نشد چه مقدار نقدینگی از ناحیه فروش اموال و دارایی خودروسازان به دست آمد، اما بعید به نظر میرسد هدف ۲ هزار میلیارد تومانی وزیر سابق صمت محقق شده باشد. اتفاقا رحمانی در واپسین روزهای وزارتش بر این موضوع تاکید کرد که روند خصوصیسازی خودروسازان و بهطور خاص، فروش اموال و دارایی مازاد آنها کند پیش رفته است.
اما مرحله دومی که رحمانی برای خصوصیسازی ایرانخودرو و سایپا در نظر گرفته بود، واگذاری زیرمجموعههای غیر ضرور خودروسازان بود. از جمله این زیرمجموعهها، قطعهسازان بودند که ظاهرا رحمانی روی واگذاری آنها تاکید ویژهای داشته است. در کل هدف وزیر پیشین صمت از مراحل اول و دوم خصوصیسازی خودروسازان، سبکسازی آنها بود. در واقع رحمانی میخواست به اصطلاح ابتدا شاخ و برگهای مازاد ایرانخودرو و سایپا را بچیند و در نهایت سراغ ریشه برود. گزاف نیست اگر بگوییم مرحله دوم خصوصیسازی تقریبا اصلا به اجرا در نیامد، زیرا هیچ خبری مبنی بر واگذاری زیرمجموعههای دو خودروساز بزرگ کشور به بخش خصوصی منتشر نشد.
نهضت ناقص داخلیسازی
رکوردی که رحمانی شکست
اگرچه تغییر و تحولات مدیریتی در خودروسازی ایران به دلیل ماهیت دولتی و سیاست زدهاش، همواره وجود داشته و وزرای پیش از رحمانی نیز دست به تعویض مدیران عامل ایرانخودرو و سایپا زدهاند، اما در دوران وی، رکورد زمانی تغییرات شکست. در طول وزارت رحمانی، چهار مدیرعامل در خودروسازی کشور تغییر کرد، ضمن آنکه رکورد کمترین بازه مدیرعاملی در صنعت خودروی ایران (احتمالا جهان) نیز در دوران سکانداری وی رقم خورد. پیش از آنکه رحمانی بهعنوان وزیر صمت از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد بگیرد، محمدرضا سروش جایگزین محسن قاسم جهرودی شد و سکان هدایت سایپا را در دست گرفت. با این تغییر، رکورد کمترین دوران مدیرعاملی در خودروسازی ایران شکست، چه آنکه جهرودی کمتر از یک سال بر صندلی ریاست سایپا نشست. این در حالی بود که رحمانی در همان ماههای ابتدایی آغاز وزارت، سروش را که وزیر قبلی صمت (محمد شریعتمداری) آورده بود، کنار گذاشت و میرجواد سلیمانی را جایگزین وی کرد تا رکورد تغییرات مدیریتی در صنعت خودرو شکسته شود و به سه ماه برسد. در دوره وزارت رحمانی اماهاشم یکهزارع مدیرعامل ایرانخودرو نیز برکنار شد، اتفاقی که شاید وی نقش چندانی در آن نداشت، زیرا یکهزارع بلافاصله پس از برکناری، بازداشت و روانه زندان شد. در واقع به نظر میرسد رحمانی عملا در برکناری مدیرعامل پیشین ایرانخودرو نقش چندانی نداشته و تشکیل پرونده قضایی علیه یکهزارع، وی را در عمل انجام شده قرار داد. البته این موضوع الزاما به معنای این نیست که رحمانی با ادامه مدیرعاملی یکهزارع در ایرانخودرو موافق و قصد تعویض وی را نداشته است. هرچه هست، در کارنامه رحمانی، تغییر مدیران عامل ایرانخودرو و سایپا به ثبت رسید و علاوه بر اینها، پارسخودرو نیز در دوران وزارت وی دو مدیرعامل عوض کرد.
ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.