icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین سنسور باد لاستیک TPMS چیست و چگونه کار می کند

سنسور باد لاستیک TPMS چیست و چگونه کار می کند

comments 1 1396/9/15

اهمیت فشار باد لاستیک ها مدت هاست که در جوامع بین المللی(بجز ایران) امری مهم و حیاتی محسوب می گردد که مستقیما می تواند با جان و مال مالک خودرو در ارتباط باشد . طبق گزارش اداره امنیت بزرگ راههای آمریکا سالیانه حدود 533 مورد تصادف منجر به مرگ بدلیل ایراد در تایر ها رخ می دهد که در صورت جلوگیری از این امر 120 مورد را می توان کاهش داد.همچنین یک موسه اروپایی تخمین زده است که حدود 9 درصد از تصادفات منجر به مرگ بدلیل کم بادی تایر ها رخ می دهد و همین امر باعث 41 درصد تصادف منجر به جراحات نیز می گردد. اما تاثیر کم بادی تایر ها فقط مربوط به حادثه نمی گردد چرا که طبق آمار بدست آمده نشت باد از لاستیک بطور طبیعی در سال برابر با 200 تا 600 میلی بار خواهد بود که اگر فرض کنیم هر شخصی در سال فقط یکبار فشار باد تایر ها را چک، کند باید نتیجه گرفت که حدود 40 درصد از خودروهایی که در حال تردد هستند با فشار باد کم  رانده می شوند.حال باید بدانیم که این مقدار کم شدن باد از تایر ها موجب بیشتر شدن مصرف 2 درصدی سوخت و کاهش 25 درصدی عمر تایر ها  خواهد شد.حال با یک عملیات ساده ریاضی متوجه خواهیم شد بدلیل کم بودن باد تایر ها سالانه حدود 20 میلیون لیتر مصرف سوخت بیشتر ،200 میلیون حلقه ضایعات لاستیک و 2 میلیون تن دی اکسید کربن بیشتر تویلد خواهد شد .پس کاملا واضح هست که بررسی میزان باد لاستیک امری ضروری است که در ایران متاسفانه به آن توجه نمی گردد.از همین رو بسیاری از کشور ها ،تولید کنندگان خودرو را ملزم به نصب سنسور باد لاستیک یا همان سیستم TPMS نمودند. اما این سیستم چیست و چگونه کار می کند.

 

تاریخچه سیستم TMPS

سیستم TMPS مخفف کلمات لاتین Tire Pressure Monitoring System می باشد که وظیفه آن نشان دادن میزان فشار باد تایر هاست.این سیستم برای اولین بار در اویل دهه 80 میلادی بر روی برخی از خودروهای برند اروپایی مورد استفاده قرار گرفت.رنو و پژو هم بعنوان پیشروان این سیستم بترتیب در سالهای 1996 و 1999 از این سیستم بر روی برخی از خودروهای خود استفاده نمودند. در اواخر دهه 90 و اویل قرن جدید آمریکا نصب این سیستم را برروی کلیه محصولات ورودی به خاک این کشور را اجباری نمود .سیستم هشدار فشار باد یا همان سنسور باد لاستیک  به دو صورت    iTPMS و dTPMS موجود می باشد که تفاوت آنها در نحوه کار آنها خلاصه می گردد.

سیستم iTPMS

سیستم iTPMS

سیستم iTPMS مخفف indirect TMPS می باشد که هیچگونه درگیری فیزیکی با رینگ و لاستیک خودرو نداشته و میزان باد تایر ها را توسط سنسور هایی که بر روی سیستم ترمز ABS و EBD نصب شده اندازه گیری می نماید. نحوه کار این سنسور به این شکل است که میزان دور و سرعت هر لاستیک را بطور مجزا مورد محاسبه قرار می دهند و با دیگر چرخها مقایسه می کند. از آنجا که نشت میزان کمی از باد لاستیک باعث کاهش قطر لاستیک می گردد ،لاستیک مورد نظر برای طی مسافت معین به اندازه دیگر لاستیک ها  مجبور است دور بیشتر را بزند و آنجا هست که سیستم مذکور سریعا کاهش باد لاستیک مورد نظر را به راننده هشدار می دهد هر چقدر که میزان دور لاستیک کم باد بیشتر باشد میزان هشدار بیشتر می گردد .  اما این سیستم دارای مشکلات فراوانی بود برای مثال این سیستم میزان دقیق باد را نمی توانست تشخیص دهد، همچنین از آنجا که این سیستم با توجه به مقایسه لاستیک ها با هم قادر به تشحیص میزان کم بودن فشار باد بود ،در آن واحد فقط 3 چرخ را مورد ارزیابی قرار می داد . همین موارد منجر شد که در سال 2007 سیستم iTPMS توسط امریکایی ها رد صلاحیت شود.

سیستم dTPMS

سیستم dTPMS

واژه dTPMS که مخفف Direct TMPSرا تشکیل می دهد به منظور رفع ایراد های سیستم iTPMS ایجاد گردید . این سیستم بطور کاملا مستقیم و با استفاده از سنسور های نصب شده داخل و یا خارج از لاستیک میزان فشار و گاها دمای هر لاستیک را بطور مجزا به راننده اعلام می کند.در سال 2006 که این استفاده از این سیستم رایج گردید به منظور تامین انرژی سنسور ها از باطری های لیتیومی استفاده می گردید اما در سال 2007 به بعد سعی شد که این سیستم ها بدون نیاز به باطری به فعالیت خود ادامه دهند چرا که تعویض باطری ها عملا کار سختی بود. همچنین سنسور های که بیرون از لاستیک نصب می شدند بدلایل مختلف از قبیل در درسترس بودن سارقان منسوخ گردیده است.

مزایایی استفاده از سیستم TPMS

مزایایی استفاده از سیستم TPMS

همانطور که در ابتدای این نوشتار توضیح داده شد مزایایی این سیستم کاملا حیاطی بوده و می توانند علاوه بر جلوگیری از مضرات مالی مستقیما با جان سرشنینان در ارتباط باشد، اما بصورت کاملا تخصص این سیستم دارای مزایایی ذیل می باشد.

1-اندازه گيري دقيق و نمايش فشار باد تاير براي راننده و كشف كم بادي در مقادير كمتر از 25 درصد فشار باد تاير سرد پيشنهادي

2-اندازه گيري ونمايش دماي باد تاير

3-مشخص كردن چرخي كه كم بادي در فشار باد تايرش وجود دارد

4-حساسيت به نشت سريع و كند براي هشدارهاي به موقع

5-هشدار پنچر شدن تاير

6-هشدار براي فرا رسيدن زمان بازرسي تاير

7-امكان نمايش فشار باد تاير زماني كه خودرو ساكن است

کلام پایانی

در کشور ما هنوز بسیار از الزمات ایمنی خودرو به عنوان آپشن هایی لوکس در نظر گرفته می شود و به وظیقه حساس این سیستم ها توجهی نمی گردد چرا که در صنعت خودروی چه در نزد تولید کنندگان و چه در نزد خریداران ،ایمنی خودرو از کمترین اهمیت برخودار است درست بر عکس تمامی کشور های پیشرفته و نیمه پیشرفته دنیا .همین امر موجب گردیده که میزان مرگ و میر در ایران از سرانه بسیاری از کشور های دنیا بسیار و بسیار و بسیار بیشتر باشد.

همچنین در ایران  هر روز در خصوص آلودگی هوا و مصرف بیش از پیش مصرف سوخت مقالات مختلف نوشته می شود و حتی مسئولین ارشد کشور جلسات بیشماری برگزار می کنند اما ماحصلی جز آلودگی بیشتر و مصرف سوخت بیشتر ندارد چرا که به همین موارد جزیی هیچ دقتی نمی شود و حتی سازمانی در ایران وجود ندراد که به بررسی دلایل آلودگی و یا میزان مرگ میر بپردازد.

امیدواریم روزی فرا برسد که ما بعنوان خریداران با توجه به بودجه محدود حق انتخاب داشته باشیم تا بتوانی خودرویی که از ایمنی بیشتری برخودار است را بر دیگر محصولات بازار  ترجیح دهیم.

user-img

نویسنده :

هومن زمانی

comments 1 1396/9/15
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img

Afshin 1401/2/5
21:31:3

بجز ایرانو خوب اومدی

مطالب مرتبط