با ترمز دستی های عجیب بکار رفته در خودروها آشنا شوید
همیشه این نیاز ها بوده اند که منجر به اختراعات بشری شده اند. در خودرو حضور ترمز دستی ها (ترمز پارک یا ترمز اظطراری) یکی از اجبارهای ضروری بوده است. ترمزدستیهای سنتی دارای دستهای هستند که بهطور ساده باید آن را به بالا کشیده تا ترمزهای عقب فعال شوند.
با این وجود خلاقیت هم پدر اختراع بوده و بنا به دلایلی که گاهاً مشخص نیست طراحان روش سادهی طراحی ترمزدستیها را نادیده گرفتهاند. هجوم تکنولوژی به صنعت خودرو باعث شده این روزها ترمزدستیهای الکترونیکی بیشتری را ببینیم اما خواه این قضیه یک خلاقیت باشد یا هوشمندی و یا دیوانگی، خودروهای زیادی وجود دارند که ایده ترمزدستی را وارد مرحله دیگری کردهاند.
در این نوشتار شما را برخی خودروها که دارای ترمزدستیهای عجیب و غیرعادی هستند آشنا خواهیم کرد. البته مکان قرارگیری این ترمزدستیها نیز تا حدی عجیب است.
ترمز پایی
این نوع طراحی در خودروهای آمریکایی خیلی هم غیرعادی نیست زیرا چندین دهه است که ترمزهای پارک فعال شونده با پا در خودروهای آمریکایی بکار میروند. همانگونه که در این تویوتا سی نا میبینید، اکثر ترمزهای پایی تنها با فشار ساده در جای خود قرار گرفته و سپس با فشار دوباره آزاد میشوند.
دکمهها و نشانگرهای الکترونیکی
ترمزهای الکترونیکی نیز مشابه پدالهای پایی در خودروهای مدرن همهگیر شدهاند. ترمزهای الکترونیکی طیف وسیعی از یک سوئیچ ساده در کنسول مرکزی گرفته تا دکمههای ساده همانند آنچه در این کرایسلر پاسیفیکا میبینیم را شامل می شود.
پدال مدرن ساده
این روزها خودروسازان بیشتری از یک دستگیره ساده برای چیزی شبیه یک پدال یا پنجه حیوانات استفاده میکنند. این ترمز طراحی شده برای سیتروئن C4 ایرکراس در محل سنتی ترمزدستیها در کنسول مرکزی قرار گرفته اما دارای یک دکمه در زیر دستگیره بزرگ برای آزاد کردن ترمز است.
در ستون فرمان
اینجاست ترمز الکترونیکی تسلا را میبینیم که بجای دکمه یا اهرمی کوچک در کنسول یا داشبورد دارای ترمزی است که بخشی از سوئیچ انتخاب کننده دنده در ستون فرمان است.
در سمت دیگر
جاگذاری ترمزدستی در نزدیکی درب خودرو بجای کنسول مرکزی موردی نادر البته نه برای رانندگان پیکان است. شاید بهترین مثال دراینباره پورشه ۹۴۴ یا جگوار XJS است باشد. این نوع طراحی باعث آزاد شدن فضا در کنسول شده اما میتواند برای رانندگانی که از خودرو خارج میشوند مشکلساز باشد.
اهرم گاز هواپیما (بخش اول)
ترکیب طراحی هواپیما با خودرو چیز جدیدی نیست و افراد زیادی هم خواهان داشتن کاکپیت هواپیما در پشت فرمان یک خودرو هستند. چندین خودرو با ترمزدستیهای جذابی که ما را به یاد اهرم گاز هواپیما میاندازند تولید شدهاند. پونتیاک سان برد در دهه ۸۰ میلادی به همین خاطر مشهور شده بود؛ اما اولین نسل فورد S مکس نیز همین روند را چندین سال بعد ادامه داده است.
اهرم گاز هواپیما (بخش دوم)
همهی اهرمهای گاز هواپیما دارای دو بخش نبوده و ترمزدستی عجیب سوبارو SVX همین نوع طراحی را نشان میدهد. ترمزدستی سوبارو هنوز هم جزو جذابترین نمونههای تاریخ است.
در داشبورد (بخش اول)
ترمز پارکهای نصب شده در داشبورد جزو نسخههای غیر الکترونیکی هستند که در خودروهای زیادی دیده شدهاند. البته استایل برخی از این ترمزها متمایز بوده و برای مثال همین ترمزدستی تویوتا هایلوکس را میتوان نام برد که بسیار خاطرهانگیز میباشد.
در داشبورد (بخش دوم)
نو توئیزی کوچک یک گزینه عالی برای ترمز الکترونیکی بوده اما این قطعه الکتریسیته را مصرف میکند. راهحل رنو برای این کار استفاده از ترمزدستی در پایین داشبورد است که عملکرد نسبتاً عجیبی دارد.
در داشبورد (بخش سوم)
نهایتاً به عجیبترین نوع ترمزدستی میرسیم. طبیعتاً این ترمزدستی به سیتروئن و مدل GS عرضه شده در دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی تعلق دارد. این ترمز هم در داشبورد قرار داشته اما بجای اینکه در محل مرسومی نصب شود در جایی قرار داشته که انتظار داریم رادیو آنجا باشد!
نویسنده :
میلاد حسینی