جیلی 50 درصد سهام اسمارت را از آن خود کرد
برند اسمارت بعنوان یکی از کوچکترین خودروهای تولید انبوه معتبر جهانی بدلایل مختلف وضعیت مناسبی ندارد و فروش آن از سال 2015 به بعد روند نزولی را طی کرده است بطوریکه آمار فروش این شرکت در سال 2018 و در بازار آمریکا تنها 1276 دستگاه بوده است که نسبت به سال 2017 نصف شده است.
البته اسمارت در بازارهای اروپایی حال و روز بهتری دارد چرا که در این قاره کهن 97 هزار دستگاه از خودروهای کوچک این شرکت بفروش رسیده است اما این موفقیت نسبی هم نتوانست برنامه ریزی اسمارت برای رسیدن به فروش سالانه 200 هزار دستگاه را عملیاتی کند.اتونیوز در گزارش خود اشاره کرده است که این برند سالانه 500 الی 700 میلیون یورو ضرر می دهد.
شرکت اسمارت در سال ۱۹۹۷ ازطریق سرمایهگذاری مشترک میان دایملر و شرکت ساعتسازی سوئیسی سواچ تأسیس شد.اما این شرکت هیچگاه برای اسمارت سود آورد نبوده و تا چندی دیگر بزرگترین حامی خود یعنی مدیر عمل دایلمر را از دست خواهد داد چرا که «دیتر زتچه» مدیر عامل فعلی در حالا باز نشست شده و قرار است «اولاً کالنیوس» جانشین وی شود.
مدیر عامل جدید نیز بدلیل کاهش هزینه فوری بسیاری تحت فشار خواهد بود بهترین راه تعطیل کردن برند اسمارت است اما ظاهرا دایلمر برای جلوگیری از این شکست تاریخی راه کاری یافته است.در حقیقت دایلمر برای یافتن راه نجات برند اسمارت دست به دامن چینی ها شده است و با خودروسازهای بزرگ این کشور نظیر بایک و جیلی وارد مذاکره شده بود و حالا خبر رسیده این مذاکرات با جیلی به نتیجه رسیده است.
بر اساس همین گزارش جیلی 50 درصد سهام اسمارت را از دایلمر خریداری نموده است تا با سرمایه گذاری گسترده این برند را به یک خودروساز صرفا الکتریکی ساز تبدیل نماید. از طریق توافقنامهٔ این جوینت ونچر، دایملر و جیلی نسل جدید محصولات الکتریکی اسمارت را توسعه خواهند داد. برای تولید این خودروها نیز کارخانهٔ جدیدی در چین احداث خواهد شد که صرفاً بهمنظور تولید خودروهای تمام الکتریکی طراحی میشود.
تالکنون میزان سرمایه گذاری برای گسترش اسمارت عنوان نشده است اما انتظار می رود جزئیات این همکاری تا پایان سال نهایی شود و نهایتا در سال 2022 شاهد اولین محصول این همکاری مشترک باشیم. البته اسمارت تا آن زمان به تولید مدل فورتو در فرانسه ادامه خواهد داد؛ درحالیکه تولید مدل فورفور نیز درکنار همزاد فرانسویاش، رنو توئینگو، در کارخانهی رنو در اسلوونی ادامه پیدا خواهد کرد. در همین حال، دایملر با سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون یورویی در کارخانهی اصلی اسمارت در فرانسه، از این تأسیسات برای تولید خودروی الکتریکی کامپکت جدیدی استفاده خواهد کرد.
قابل ذکر است همکاری دایلمر و جیلی بر روی گسترش محصولات اسمارت فقط به حذف پیشرانه های احتراق داخلی منجر نشده است چرا که بنابر اطلاعات موجود اسمارت قرار است به سگمنت B بازار نیز وارد شود. در این صورت اسمارتی که قبلا خودروی کوچک کلاس A را تولید می کرد حالا قصد دارد وارد سگمنت های بزرگتر شود.
نویسنده :
میلاد حسینی