گیربکس دستی یا اتوماتیک ،کدام بهتر است
در روزگار مدرن کنونی نسل خودروهایی با گیبرکس دستی در حال انقراض است(بجز در ایران)و مصرف کنندگان ترجیح می دهند که بجای استفاده مکرر از پدال کلاچ و اهرم دنده ،بدون دغدغه فقط با فرمان ،خودرو را هدایت نمایند.البته در این بین هنوز هم عاشقان رانندگی هجیان انگیر و اسپرت بسیارند که ترجیح می دهند دور موتور را در اختیار بگیرند و با استفاده از اهرم دنده حس یک رانندگی واقعی را بدست آورند.
اما در این بین طرز تفکر دیگری هم وجود دارد که همچنان بر استفاده از گیربکس دستی را بر گیربکس اتوماتیک ترجیح می دهد. این افراد اعتقاد دارند که مصرف سوخت خودرو با گیربکس اتوماتیک به مراتب بالاتر را از خودروهایی با گیربکس دستی است.اما سئوال این است که آیا این واقعیت یک بحث علمی است و یا فقط یک اعتقاد بدون ریشه بوده که نسل به نسل منتقل شده است.
در جواب این سئوال باید گفت که در گذشته و نسل های پیشین ،این امر که گیربکس اتوماتیک مصرف بیشتر را در پی دارد ،بحثی علمی بوده و در عمل واقعیت داشت . دلیل مصرف بالاتر گیربکس های اتوماتیک در گذشته به این مسئله باز خواهد گشت در هنگام ایست کامل در خودروهای دستی نیاز است که راننده پای خود را روی کلاچ قرار داده و دنده را به حالت خلاص در آرود .همین امر موجب خواهد شد که رابطه بین موتور و گیربکس قطع گردد و بالطبع موتور زیر فشار کمتری قرار خواهد گرفت . اما در جعبه دنده اتوماتیک هنگامی که خودرو ایست کامل می کند و تا زمانی که اهرم دنده در حالت پارک قرار نگرفته است ارتباط موتور و جعبه دنده حفظ شده و موتور نیروی بیشتر را صرف خواهد کرد که منجر به مصرف بیشتر می گردد. حالا اگر در یک ترافیک سنگین در خیابان های شهر گیر افتاده باشید میزان ایست و توقف خودرو بسیار زیاد خواهد بود و در نتیجه مصرف به مراتب بالا خواهد رفت.
هر چند این نقیصه در جعبه دنده های اتوماتیک امروزی رفع نشده است اما بدلیل پیشرفت تکنولوژی و افزایش تعداد دنده ها ،باعث شده که ضریب دنده در گیربکس ها به مراتب بهینه شده و گیربکس سعی می کند که بهترین ضریب دنده را با توجه به دور موتور تنظیم نماید که در نتیجه از بالا رفتن بی مورد دور موتور جلوگیری خواهد کرد و این امر موجب به کاستن مصرف بنزین در سرعت های بالا خواهد شد . از همین رو بطورکلی مصرف بنزین در خودروهای اتوماتیک نسبت به گذشته کاهش یافته است و دیگر تفاوت قابل لمسی بین مصرف سوخت خودروی دستی و اتوماتیک وجود ندارد.اما نکته اینجاست که ترافیک شهرها روزبروز زیاد تر شده و خودروها بیشتر از اینکه در سرعت بالا مورد استفاده قرار بگیرند در پشت ترافیک های سنگین قرار دارند و همین امر باعث خواهد شد که همچنان گیریکس های اتوماتیک کمی پر مصرف تر باشند. اگر به کاتالوگ خودروهایی که هم با جعبه دنده دستی و هم جعبه دنده اتوماتیک عرضه می شوند نگاهی بیاندازیم متوجه خواهیم شد که کارخانه های سازنده هم به مصرف بیشتر جعبه دنده های اتوماتیک اشاره کرده اند.
اما باید به یاد داشت که اسفاده مکرر از کلاچ و اهرم دنده حتی برای عاشقان گیبرکس های دستی هم روی خوشی ندارد و اگر رانندگی راحت برای شما اهمیت بیشتری درد باید قید این مقدار مصرف بیشتر را بزنید و به سراغ خودروهای اتوماتیک بروید.
مسئله دیگر در خصوص تفاوت دو خودروی دستی و اتوماتیک به قیمت تمام شده خودرو بر خواهد گشت چرا که خودروهای اتوماتیک از قیمت بالاتری نسبت به مشابه دستی خود برخودار هستند اما از قدیم گفته اند" هر چقدر پول بدهی آش می خوری " چرا که راحتی رانندگی و کم شدن فعالیت شما در حین رانندگی بهایی دارد.
در پایان باید گفت که طبق بررسی های انجام شده در کشور های پیشرفته دنیا استقبال از گیربکس های اتوماتیک به شدت بالا رفته و خودروهایی با گیرکس جعبه دنده دستی بسیار کمیاب شده اند از همین رو باید گفت این جعبه دنده های اتوماتیک هستند که آینده صنعت خودروسازی رقم خواهند زد و در آینده نه چندان دور جعبه دنده دستی را باید در خودروهای کلاسیک جستجو کرد.
نویسنده :
حسین ریاحی