معرفی و نقد و بررسی مشخصات فنی اچ سی کراس(H30 کراس):هاچ بک یا کراس اور؟
واژه کراس در فضای فعلی صنعت خودروی ایران نقشی حیاتی در بازاریابی و جلب مشتریان را بر عهده دارد بطوریکه بسیاری از محصولات فعلی بازار ایران با پسوند کراس به سادگی و بدون تغییر خاصی تبدیل به کراس اور و یا شاسی بلند می گردند. تب خرید شاسی بلند ها و کراس او ها هم باعث گردیده که مشتریان ایرانی برای خرید اینگونه خودرو ها رغبت بیشتر داشته باشند.ایران خودرو که در این مقوله در مقابل بسیاری از همقطاران خود نظیر پارس خودرو و ساپیا عقب مانده بود به سراغ یکی از بزرگترین خودورسازان چینی با نام دانگ فنگ رفته تا بتواند محصولی در این رنج به سبد محصولات خود اضافه کند. اما شاید مهمترین عاملی که باعث شد ایران خودور دانگ فنگ را بعنوان شریک تجاری خود برگزیند همکاری قدیمی این شرکت با کمپانی پژو- سیتروئن می باشد.حاصل این همکاری ایرانی-چینی-فرانسوی محصولی با نام "اچی سی کراس "بود که مدتی است از سوی ایران خودرو راوانه بازار شده است. اما سئوال این است آیا این خودروی نه چندان خوش چهره می تواند با یدک کشیدن واژه کراس در بازار انحصاری ایران موفق عمل کند یا خیر.
تاریخچه
همانطور که اشاره شد دانگ فنگ یکی از بزرگترین خودروسازهای حال حاضر چین می باشد که در زمینه تولید خودروهای سنگن ید طولایی دارد اما زمانی این خودروساز تصمیم به تولید سواری گرفت که همکاری خود را با شرکت پژو سیتروئن در خصوص تولید خودروهای سواری گسترش داد و محصول سیتروئن الیزه را مخصوص بازار چین طراحی و روانه بازار چین کرد.دانگ فنگ که استقبال بازار چین از این محصول مشترک به مذاقش خوش آمده بود تصمیم گرفت که محصولات سواریش را تحت برند خود تولید نماید . طراحان این شرکت راحترین راه ممکنه را انتخاب کرده و به سراغ پلت فرم سیتروئن الیزه رفته که سالها بود از عمر آن می گذشت.حاصل این همکاری فرانسوی- چینی در سال 2011 متولد شد. خودروی سدان S30 که بصورت هاچ بک با نام H30 عرضه گردید. همین جا بود که دانگ فنگ با کمی تغییرات و افزایش چند میلیمتری ارتفاع خودروی اچ سی کراس را خلق نمود.حالا حلقه فرانسوی- چینی تشکل شده و سومین حلقه یعنی ایران خودرو برای تولید این خودرو با دانگ فنگ وارد مذاکره شد و نهایت حلقه سوم این ترکیب در سال 2016 یا همان 1395 تولید اچ سی کراس را در ایران آغاز نمود.
طراحی ظاهری
از اصول اولیه طراحی صنعتی رعایت هارمونی بین قطعات مختلف بوده و همین مسئله باعث می گردد مشتریان بدون مشخصات فنی شیفته و جذب محصول مورد نظر شوند. اما در محصولات چینی و علی الخصوص همین اچ سی کراس هیچ نشانی از این اصول اولیه مشاهد نمی شود.
در نمای جلوی خودرو شاهد چراغهایی بزرگ و کشیده که بنا به شکل ظاهریش کاملا خشن و تهاجمی طراحی شده است . در ما بین این چراغها، جلو پنجره نسبتا بزرگ که لوگوی شرکت سازنده در میان آن خود نمایی می کند به ظاهر تهاجمی خودرو می افزاید . اما ناگهان در زیر این مجموعه چراغهای مه شکن دایره ای شکل لطیفی ،این ترکیب را تا حدودی زیر سئوال می برد. اما در کل نمایی جلوی خودرو از جذاب ترین نقاط H30 کراس می باشد.
در نمای جانبی اچ سی کراس اولین نکته ای که باعث رنجش می گردد ظاهر گوه ای شکل خودرو بوده که بیش از حد در شیب کل مجموعه به جلوی خودرو اغراق شده است.طراحان اچ سی کراس به منظور اسپرت شدن و تحقق بخشیدن به واژه کراس قطعات مشکی رنگ پلاستیکی را دور تا دور خودرو افزوده اند که در نمای جانبی کاملا مشهود خواهد بود.اما بدلیل پهنای بیش از حد این قطعات در بخش جانبی و علی الخصوص بر روی گلگیر ها ، نمای جانبی خودرو ،نمایی نه چندان زیبا به خود گرفته است.
عقب خودرو هم از هیچ هارمونی خاصی برخودار نبوده و مشخص نیست که چراغهای عمودی که تا سقف ادامه دارد به چه منظور طراحی شده و یا برای هارمونی با کدام بخش خودرو در این قسمت نصب گردیده است. البته شاید طراحان H30 کراس ایده اولیه این بخش را از محصولات ولوو گرفته اند اما در اجرای آن واقعا ناشینانه عمل نموده اند.
هدف از نقد و بررسی، ایراد گرفتن صرف نیست و باید هر محصولی را با توجه به بازار هدف مورد نقد و بررس قرار داد. اچ سی کراس در بازار کنونی ایران برای افرادی که بدنبال خودرویی ازران قیمت باظاهری تهاجمی و مالامال از خطوط شکسته می باشند بهترین گزینه خواهد بود چرا که رقبای این خودرو نظیر ساندرو استپ وی ،لیفان X50 دارای ظاهری نرم و آرام برخودار هستند و مطمئنا با سیلقه جوانان و افراد مذکر جامعه خیلی سازگار نخواهد بود.
طراحی کابین
با نشستن در کابین اچ سی کراس متوجه خواهیم شد که طراحان این خودرو هر چند در ظاهر خوب عمل نکرده اند، در کابین با سیلقه و هنرمندانه رفتار نموده اند . استفاده از قطعات کرمی در بخش های نظیر سر دنده ،دستگیره درب ها و غیره و همچنین استفاده از قطعات براق در قسمت میانی داشبورت ،جلوه زیبا به درون این خودروی ارزان قیمت بخشیده است. استفاده از طراحی متقارن برای داشبورد ، قرار گرفتن صفحه نمایش در قسمت میانی و دایره های تفکیک شده کیلومتر شمار و دور سنج سریعا بر دل هر بیننده ای خواهد نشست. توجه داشته باشید کلملات و جملات فوق برای اچ سی کراس 45 میلیونی استفاده شده و نباید با محصولات گرانقیمت چینی و غیر چینی مورد مقایسه قرار گیرد.
رقبای اچ سی کراس در این قسمت بسیار ضعیف تر عمل نموده و برای اثبات این موضع کافی است که یک سری به کابین ساندرو استپ وی بزنید.
مشخصات فنی
همانطور که در تاریخچه H30 کراس عنوان گردید پلت فرم این خودرو بر اساس محصولات پژو سیتروئن طراحی و تولید شده است از همین رو پیشرانه اچ سی کراس موتور نام آشنای TU5 می باشد که در بسیاری از محصولات ایران نظیر پژو پارس ،پژو 206 تیپ 5 و 6 و رانا و غیره مورد استفاده قرار گرفته است.این پیشرانه 1600 سی سی متعلق به نسلهای قبلی صنعت خودرو ،بیشنه قدرتی برابر با 105 اسب بخار و گشتاوری برابر با 142 نیوتن بر متر تولید می کند.در قسمت انتقال قدرت دانگ فنگ به این نتیجه رسیده است که نباید واقعا از کلیه پلت فرم تاریخ گذشته استفاده نماید و به همین منظور گیربکس سنتی پژو-سیتروئن را با یک جعبه دنده چهار سرعته اتوماتیک ساخته برند معتبر ژاپنی "آیسین" جایگزین کرده است . البته باید توجه داشت که جعبه دنده ژاپنی مورد استفاده شده هم از فناوری روز بهره نبرده و از تولید نسل های گذشته این برند معتبر ژاپنی می باشد.
مجموع عملکرد H30 کراس با مشخصات فوق الذکر رسیدن به حداکثر سرعت 171 کیلیومتر و شتاب صفر تا صد 12.5 ثانیه خواهد بود که در این رنج قیمت مناسب بوده و تنها یک ثاینه از ساندرو استپ وی بیشتر می باشد.مصرف سوخت 6.1 لیتری اچ سی کراس از نقاط قوت این خودرو نزد مشتریان ایران برخودار خواهد بود.البته باید توجه داشت در خصوص اعلام نتایج فوق اختلافی بین مهندیسن ایران و چینی وجود دارد چرا که دانگ فتگ حداکثر سرعت اچ سی کراس را 183 کیلومتر و مصرف سوختش را 7.1 اعلام کرده که در دنیایی کنونی این اختلاف نظر امری واقعا عجیب است.
ایمنی
اچ سی کراس به انواع و اقسام تجهیزات ایمنی نظیر چهار کیسه هوا ،ترمزهای دیسکی خنک شونده در جلو و ترمز دیسکی ساده در عقب، سیستم ترمز ABS+EBD، ستون فرمان جذبکننده انرژی، سنسور دنده عقب، سنسور تصادف و سیستم ضد سرقت میباشد. کمربند های ایمنی پیش کشنده جلو با قابلیت تنظیم ارتفاع، هشدار باز بودن کمربند راننده، ایزوفیکس و قفل کودک درب های عقب مجهز بوده که در بین خودروهای ارزان قیمت از کیمیت مناسبی برخودار است اما برای ایمن بودن یک خودرو این عوامل نقش کمکی را خواهد داشت و ساختار و آلیاژ استفده شده در بدنه نقش اصلی را در ایمنی یک خودرو را در بر خواهد داشت. باید گفت از سه حلقه ایران-فرانسه-چینی هیچکدام از در این خصوص منبع و اطلاعاتی را منتشر نکرده اند و این حکایت از این دارد که H30 سی کراس در هیچ محکمه قابل استنادی مورد تست واقع نشده است.
البته باید توجه کرد متاسفانه فرهنگ خریداران ایران بطوری شکل داده شده است که در هنگام خرید خودرو به هیچ وجه به ایمنی خودرو توجه نکرده و شاید ایمنی خودرو در آخرین مرتبه نیازهای مردم ایران از خودرو قرار داشته باشد. قابل ذکر است که این مهم را اصلا نباید به گردن متشریان ایران گذاشت چرا که 80 درصد محصولات در این رنج قیمتی به هیچ وجه از ایمنی لازم برخودار نیستند.
امکانات رفاهی
H30 کراس مانند دیگر هموطنان هم رده خود به انواع و اقسام امکانات رفاهی نظیر تجهیزاتی از قبیل سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، آینههای جانبی دارای راهنما و سیستم گرمایشی، شیشه بالابرهای برقی جلو و عقب، روکش چرمی غربیلک فرمان، كليدهای كنترلی سيستم صوتی و بلوتوث هندزفری، صفحه نمايش لمسی ۶.۵ اينچی با قابليت پخش فايلهای صوتی و تصويری و سيستم رهياب، جاعینک، صندلیهای عقب تاشو، سنسور پارک، دوربین دید عقب، صندلی راننده با قابلیت تنظیم دستی در ۶ جهت و سانروف برقی و فرمان تلسکوپی مجهز شده است. اما باید توجه داشت نبود کروز کنترل برای یک خودروی اتوماتیک ضعف بزرگی محسوب می گردد.
قیمت اچ سی کراس
ایران خودرو به منظور رقابتی کردن اچ سی کراس قیمتی واقعا محسور کننده برای این خودرو برگزیده است. قیمت 45 میلیونی این خودرو در میان رقبای چینی و غیر چینی قدرت بازایابی مناسبی را ایجاد کرده است و از همین رو مشتاقان خودروی های اتومایتک در خریدن این خودرو کمتر به شک و ترید خواهند افتاد
H30 کراس هاچ بک است یا کراس اور؟
سئوالی که ذهن خیلی از ایرانی ها را به خود مشغول کرده است این است که آیا محصول جدید ایران خودرو کراس اور است یا یک هاچ بک با ارتفاع بیشتر.اگر نگاهی به تاریخچه چند سال اخیر محصولات چینی بیاندازیم متوجه می شویم واژه کراس تا حدودی اختراع چینی ها برای فروش بیشتر محصولاتشان می باشد.چرا که واژه کراس بسیار نزدیک به واژه کراس اور بوده و این حس به خریدار القا خواهد شد که با مبلغ اندکی صاحب کراس اور شده است.اما آنچه در واقعیت وجود دارد این است اچ سی کراس یک هاچ بک با چند میلیمتر ارتفاع بیشتر است که بدلیل استفاده از المان های کراس اور در بدنه خودرو فقط تا حدودی شبیه به کراس اور ها شده است.
البته ذکر نکته فوق دلیلی بر ضعف یا قوت اچ سی کراس نخواهد بود و فقط جهت آگاهی خریداران عنوان شده که بدانند در حال خرید چه محصولی هستند.
سخن پایانی
خودروی اچ سی کراس در دنیای امروز صنعت خودرو واقعا حرفی برای گفتن ندارد و اگر نقد و بررسی ما به منظور ایراد گرفتن باشد، می توان به این محصول دسته چندم چینی ایراد های فراوان گرفت و براحتی شمشیر انتقاد را بیرون کشیده و تمامی موارد این خودرو را به چالش کشید. (در یکی از وب سایت ایرانی که نفس مالکشان از جای گرم بلند می شود به همین شکل رفتار شده بود )اما باید بداینم خریدار ایرانی که سالها برای داشتن یک محصول شاسی بلند اتوماتیک صبر کرده است شاید همین شبه کراس اورهای چینی ارزان قیمت تنها کور سوی امیدش باشد و با نوشتن جملاتی سهمگین و پرخشاگرانه نباید امال و آروز های چنیدن میلیون نفر ایرانی را به باد فنا داد. اگر می توانید با جملات مضحک و برنده مطلبی را به سخره بگیرید، به سراغ وضعیت فعلی بازار انحصاری خودرو و مسببانش بروید و زبان انتقاد خود را به سوی آنها نشانه بروید تا بلکه شاید فرجی در این خصوص حاصل شود وخودروهای روز دنیا با قیمت های اندک وارد کشور شود و قشر متوسط هم بتواند با مبالغ مناسبتر ،خودروی مورد نظر خویش را خریداری نباید.انتقاد از یک محصول چینی نه نیاز به دانش خاصی دارد و نه نیاز به داشتن قلم خوبی .زمانی انتقاد موثر واقع می گردد که شما جایگزینی برای محصول مذکور داشته باشید و مثلا بگوییم اگر این بد است شما بروید آن را بخرید. ولی تمامی رقبای اچ سی کراس یا چینی هستند و یا قطعات آنها از چین می آید.
البته با جملات فوق قصد هیچگونه حمایتی ازمحصول H30 کراس را نداریم اما واقعا این محصول جدید ایران خودرو در بین رقبای چینی و ایرانی و با این قیمت شاید بهترین گزینه بازار انحصاری داخلی باشد.اما اگر شما جیب پر پولی دارید و چینی ها را صرفا اساب بازی می دانید بهتر است دیگران را با گزینه های خودشان تنها بگذارید.
نویسنده :
خودرو H30 Cross
- طراحی و زیبایی1
- مصرف سوخت4
- راحتی سرنشین5
- امکانات و قابلیت ها4
- ارزش خرید3
امتیاز کل
3