ماجرای لادا وستا و جانشینی تندر 90 چیست؟
چند روزی است که در رسانه های داخلی کشور بحث از جانشینی یک خودرو روسی الاصل بجای تندر 90 بسیاری جدی دنبال شده است ،اما سئوال این است که اصل ماجرا چیست و چرا رسانه های خودرویی کشور بدون تحلیل به این خبر پرداخته اند.
منبع خبر کجاست؟
این خبر از آنجایی رسانه ای شد که یک خبرگزاری روسی با نام اسپوتینگ در یک مقاله تحلیل به بررسی بازار خودرو ایران در سال آینده ایران پرداخته است. در این مقاله به این نکته اشاره شده است که سال آینده با توجه به افزایش رعایت استاندارد از 52 به 83 مورد صنعت خودروی ایران دچار تحول های عمده ای خواهد شد چرا که بسیاری از تولیدات فعلی خودروسازان ایرانی نظیر پراید و تندر 90 نمی توانند از عهده استناندارد های جدید برآیند.از همین رو این خبرگزاری روسی عنوان داشته است :از آنجا که رنو هنوز برای جایگزین کردن تندر 90 راه کاری ارئه نداده است ،لادا وستا می تواند جاگیزین مناسبی برای تندر 90 باشد.حال چرا این خبرگزاری به لادا وستا اشاره کرده است کاملا مشخص است زیرا برند لادا در حال حاضر یکی از شرکت های اقماری اتحاد رنو- نیسان محسوب می شود و پلت فرم لادا وستا توسط این اتحاد برای لادا ارائه شده است در حقیقت این پلت فرم مختص محصولات کلاس B اتحاد رنو-نیسان محسوب می گردد که در خودروهایی نظیر نیسان جوک و لوگان مورد استفاده قرار می گیرد.لادا در روسیه تحت کارخانه آفتاواز تولید می گردد و وستا یکی از پرفروش ترین خودروهای روسیه می باشد.
بلافاصله پس از انتشار این خبر، رسانه های داخلی بدون توجه به شرایط بازار و خودروسازان ایران این خبر را منتشر کردند و از لادا وستا بعنوان جایگزین تندر 90 نام بردند.اما باید بدانیم که این خبر به هیچ وجه(حداقل به این زودی ها) به واقعیت نخواهد پیوست.برای اثبات این موضوع کافی است که به سابقه خودروسازان بزرگ کشور نظیر ایران خوردو نگاهی بیاندازیم.
دلایل رد این ادعا چیست؟
در سالهای دور قرار بود که ایران خودرو تندر 90 رابا قیمتی کاملا مناسب جایگزین پیکان نماید اما بعد از گذشت زمان هیچ گاه این جایگزینی صورت نگرفت و علاوه بر اینکه پیکان همچنان تولید می شد ،تندر 90 هم با قیمتی نزدیک به دو برابر پیکان روانه بازار شد.پس جایگزین کردن یک محصول بروز بجای محصولات تاریخ گذشته خودروسازان وطنی رویایی بیش نیست.
یکی از دلایل دیگر رد این ادعا توقف تولید بدلیل رعایت نشدن استاندارد های جدید می باشد. اگر به حافظه خودرویی خود مراجعه نمایید می بینید که در طول سالهای گذشته به دفعات میان موسسه استاندارد،شماره گذاری و خودروسازان بر سر عدم رعایت حداقل استاندارد ها درگیری ایجاد شده بود و این درکیری ها به جایی رسید که نیروی انتظامی از شماره گذاری برخی خودروهایی غیر استاندارد جلوگیری کرد اما بدلیل فشارهای اعمالی به نهاد های مختلف ،به خودروسازان فرصت دوباره داده می شد تا موارد الزامی را رعیات کنند. خودروسازان بعد از فشارهای بسیار با اضافه کردن برخی موارد نظیر کیسه هوا و ترمز های ضد لغزش دوباره به خیابان های شهر بازگشتند.پس توقف تولید بدلیل عدم رعیات استاندارد در بازار ایران معنا ندارد.
آخرین دلیل رد این ادعا، توقف تولید محصولات پر فروش توسط خودروسازان می باشد. تاریخ صنعت خودرسازان داخلی سراغ ندارد که خودرویی در بازار مشتری داشته باشد و تولید آن متوقف شود.برای مثال پراید سالهاست که قرار است بدلیل عدم استاندارد بودن از خط تولید خارج شود اما تاکنون این امر عملی نشده است.حال چگونه قرار است ال 90 که قدمت ان کمتر از پراید است از خط تولید خارج گردد مشخص نیست.
با توجه به موراد فوق امکان ندارد که تندر 90 پر طرفدار به این زودی ها از خط تولید ایران خودرو و سایپا خارج گردد و جایگزینی برای آن متصور شد.در نتیجه لادا ویستا در صورتی هم که راهی به بازار ایران داشته شود مطئنا به منظور از خط خارج کردن محصولی نخواهد بود چرا که با توجه به شرایط محدود صنعت خودروی ایران نمی تواند یک محصول معتبر جهانی را با قیمتی نزدیک به محصولات از تاریخ گذشته فعلی بازار عرضه کرد.
نویسنده :
هومن زمانی