فولکس واگن رسما از کراس اور T-Cross رونمایی کرد
غول خودروسازی جهان در مراسمی همزمان در سه شهر آمستردام، شانگهای و سائوپائولو از کوچکترین کراس اور خود با نام T-Cross رونمایی کرد تا عملا وارد رقابت در سگمنت کراس اور های ساب کامپکت جهان گردد. این خودرو از ظاهری شبیه به دیگر محصولات فولکس واگن بهره می برد بطوریکه همانند یک توراک کوچک شده است که شمه ای هایی از T-Roc هم در آن دیده می شود.
در نمای جلو خودرو، جلوپنجره کشیده به داخل چراغهای اصلی کشیده شده و دو مه شکن مربعی مشکل در سپر های تعبیه شده است.در نمای جانبی هم خطوط شخصیت بدنه بسیار شبیه به تیگوان طراحی شده است تا عملا بتوان این خودرو را ترکیبی از محصولات مختلف فولکس واگن دانست.
اما در نمای عقب با چهره منحصر بفردی روبرو هستیم که در هیچکدام از محصولات این برند آلمانی دیده نشده است. چراغهای مربعی شکل بهم پیوسته حاضر در نمای عقب T-Cross به منظور بزرگ جلو دادن این کراس اور بکار گرفته شده است.
کراس اور جدید فولکس واگن روی نسخه A0 پلت فرم ماژولار MQB توسعه داده شده است که پیش از این در محصولات متعددی از برندهای مختلف فولکس واگن نظیر هاچبک پولو، آئودی A1، سئات ایبیزا و سئات آرونا مورد استفاده قرار گرفته شده بود.در نتیجه محور جلو خودرو تا حد امکان به جلو کشیده شده تا فاصله دو محور خودرو نسبت به طول آن بیشتر باشد.این امر باعث شده است درحالیکه T-Cross تنها 4.11 متر طول دارد، فاصلهٔ محوری آن برابر با 2.56 متر است.همین امر نیز موجب گردیده فضای داخلی خودرو برای 5 نفر بزرگسال کاملا مناسب باشد.
یکی دیگر از ویژگی های این خودرو ،قابلیت جابجایی 14 سانتی متری صندلهای عقب بصورت کشویی می باشد. این ویژگی باعث خواهد شد میزان فضای پا یا صندوق بار متناسب با نیاز قابل تنظیم باشد.از همین رو ظرفیت صندوق بار T-Cross برابر با 385 تا 455 لیتر گردیده است. اما اگر این میزان کافی نباشد ،مالک خودرو می تواند با خواباندن صندلی فضای بار را به 1281 لیتر افزایش دهد.
طراحی داخلی این کراس اور آلمانی چیز جدیدی ندارد چرا که دقیقا شبیه به کابین هاچ بک پلو طراحی شده است . تنهای تفاوت کابین این دو محصول فولکس واگن را باید در غربیلک فرمان جدید و استفاده از رنگ ها و تریم های جدید جستجو کرد.T-Cross به ویژگی های اتصالی نظیر سیستم اطلاعاتی-سرگرمی فولکسواگن، شارژر القایی گوشیهای هوشمند و چهار پورت USB مجهز شده است.
تنها نقطه اشتراک T-Cross و پولو به طراحی داخلی محدود نمی شود چرا که سه پیشرانه ارائه شده برای این خودرو همگی از هاچ بک پولو به عاریت گرفته شده است.گزینه اول پیشرانه بنزینی 3 سیلندر و 1 لیتری توربو خواهد بود که در دو سطح قدرت 95 و 115 اسب بخاری عرضه خواهد شد.اما گزینه دوم موتور بنزینی قویتری خواهد بود که از حجم 1.5 لیتری در کنار سیستم توربو شارژر بهره می برد. این موتور قدرتی برابر با 150 اسب بخار را در اختیار راننده قرار می دهد.گزینه آخر هم موتور دیزلی 1.6 توربو است که توانایی تولید 95 اسب بخار را دارد.
وظیفه انتقال قدرت در این کراس اور بسته به موتور انتخابی بر عهده جعبه دنده 5 سرعته دستی ،6 سرعته دستی و یا 7 سرعته اتوماتیک دو کلاچه نهاده شده است.همچنین بدلیل استفاده از پلت فرم هاچ بک پلو در این کراس اور ،نیروی تمامی پیشرانه های فوق صرفا به چرخهای عقب منتقل شده اما از سیستم چهار چرخ متحرک خبری نیست.
مدل پایه T-Cross خودروی کاملا اقتصادی است از همین رو به امکانات رفاهی بسیار محدود نظیر رادیو، صندلی راننده با قابلیت تنظیم ارتفاع و پنجرههای برقی مجهز شده است.اما این اقتصادی بودن باعث کاسته شده از سیستم های ایمنی و کمک راننده نیست چرا که کراس اور جدید فولکس واگن در تمامی تیپ ها بصورت استاندارد به سیستم هایی ایمنی همانند هشدار خروج از خط، سیستم پایش نقاط کور، سیستم جلوگیری از برخورد جلو با قابلیت تشخیص عابر پیاده و ترمز اضطراری شهری، سیستم حفظ حرکت میان خطوط، سیستم کمک به شروع حرکت در سراشیبیها، سیستم فعال حفاظت از سرنشینان و هشدار ترافیک عقب مجهز شده است.همچنین سیستم های هشدار راننده، کروز کنترل تطبیقی و سیستم کمک پارک بصورت سفارش قابل نصب بر روی این خودرو خواهد بود.
فولکس واگن برای کسانی که بدنبال T-Ctoss هستند اما علاقه ای به آپشن های محدود نسخه پایه ندارند امکانات رفاهی بیشتری شامل غربیلک فرمان چندمنظوره و چرمی، سنسورهای پارک جلو و عقب، چراغهای جلوی LED، نورپردازی داخلی، صندلیهای اسپرت جلو، تهویه مطبوع اتوماتیک، رینگهای 17 اینچی، صفحه آمپر دیجیتالی، نمایشگر هشت اینچی سیستم اطلاعاتی-سرگرمی را بصورت سفارشی در نظر گرفته است.
تولید این کراس اور قرار است در سال جاری و در کشورهای اسپانیا، آمریکای جنوبی و چین آغاز شود و از اویل سال آینده در بازار اروپا با قیمت 17،975 یورو عرضه گردد. قابل ذکر است T-Cross در بازار آمریکا عرضه نخواهد شد.
نویسنده :
میلاد حسینی