خط تولید بسیار پیشرفته محصولات رنو-داچیا را ببینید
امروز خطوط تولید خودرو در جهان پیشرفت قابل ملاحظه ای نموده و اغلب برند های معتبر دنیا برای افزایش تیراژ تولید ،کاهش خطاهای انسانی و کاهش قیمت تمام شده رو به رباتیک کردن خطوط تولید روی آورده اند نکته ای که شاید در خودروسازی ایران بدلایل مختلف کمتر به آن توجه شده است.
حتما شما هم از خود سئوال کرده اید که چرا قیمت خودروهای قدیمی و کم امکانات تولید خودروسازان وطنی برخا از محصولات پیشرفته خارجی با انبوهی از امکانات رفاهی و ایمنی بیشتر است.جواب سئوال شما در مشاهده این ویدئو نهفته است .
اما پیش از مشاهده این ویدئو باید بدانید که داچیا یکی از برند های نه چندان معتبر جهانی است که در بخش تولید خودروهای اقتصادی پیشرفت قابل ملاحظه ای نموده و امروز تولیدات این خودروساز رومانیایی به اکثر نقاط اروپا و جهان ارسال می گردد.اما نکته قابل تامل دلیل پیشرفت این کمپانی می باشد.
ابزار و مسیر پیشرفت خودروسازی در جهان امروز کاملا مشخص و معین است و نیازی به تجربه و خطا ندارد چرا که غول های خودروسازی جهان زمان که خودروسازان وطنی ما در حال سو استفاده از بازار انحصاری داخلی بوده و نیازی به پیشرفت نداشته توانست اغلب بازارهای دنیا را به تسخیر خود در آورند و امروز دیگر جایی برای ایجاد یک برند جدید جهانی پر قدرت نمانده است. چرا که بدلیل فروش بالای برند های معتبر ،اکثر سرمایه های این بخش به سمت چندین خودروساز برتر جهان که تعدادشان به انگشتان یک دست رسیده سرازیر شده و باعث گردید قدرت لازم برای پیشرفت و ایجاد فناوری های نوین را در اختیار داشته باشند.
لذا خودروسازان نوظهور و یا کوچک دنیا نظیر همین داچیا برای پیشرفت نیاز دارند که در یکی از همین غول های خودروسازی جهان ادغام شوند و از تجربه ،دانش و سرمایه آنها به منظور سرعت در پیشرفت و ایجاد محصولات روز استفاده نمایند.این اتفاق در تمامی دنیا در حال رخ دادن است و حتی چینی ها با آن سرمایه هنگفتشان، اغلب دارای همکاری بسیار گسترده با برند هایی نظیر فولکس واگن ،مرسدس بنز و بی ام و هستند و همین امر موجب جهش ناگهانی صنعت خودروسازی چین در دهه های اخیر شده است.
اما متاسفانه ما در ایران از سالهای دور بر طبل ملی سازی صنعت خودرو کوفته و اصلا توجهی به اتفاقات پیرامون خود نداریم و همین امر موجب گردیده که دو خودروساز برتر کشور یعنی سایپا و ایران خودرو امروز با زیان های میلیاردی در سرازیر ورشکستگی قرار گیرند.
اما شرکت داچیا که قبل از ادغامش با رنو، نامی از آن در دنیا شنیده نمی شد امروزه دارای چنین خطوط تولید پیشرفته ای است که با کمترین نیروی انسانی محصولات بسیار پیشرفته و در خور را تولید می کند که شاید ما تا دهها سال دیگر قادر به تولید آنها درون خودروسازی کشورمان نباشیم.قابل ذکر است شرکت داچیا به مانند ایران خودرو و سایپا کار خود را در گذشته خیلی دور با مونتاژ محصولات خارجی و مشخصا رنو آغاز کرد. این شرکت در ابتدای فعالیت خود و تا سال 1999 که 51 درصد سهامش به رنو فروخته شد در حد یک برند محلی بود اما امروز داچیا نه تنها به یک برند بین المللی تبدیل شده است بلکه جایگاه بسیار مهمی نزد گروه خودروساز رنو دارد.
طی کردن پله های ترقی بصورت دو تا یکی توسط برند های نظیر داچیا کم اتفاق نیافتاده است و بسیاری از برند های این مسیر را طی کرده اند و بجای اینکه سرمایه خود را صرف تولید دانشی بکنند که پیش از آنها تولید شده است به سراغ خرید و انتقال دانش فنی به کشورشان کرده اند که نتیجه آن بسیار شگفت انگیز بوده است.
این روزها که بدلیل تحریم های ظالمانه آمریکا عمل انتقال دانش فنی و همکاری با برند های بزرگ جهان عملا ناممکن شده است اما اگر نگاهی به گذشته بیاندازیم متوجه می شویم که ایران خودرو سایپا در گذشته نیز به جای انتقال دانش فنی و انعقاد قرار دادهای مطمئن و آیندنگرانه سریعا در پی سود جویی مقطعی به سراغ مونتاژ محصولات روز دنیا روی می آورند که نمونه آن تولید سیتروئن C3 و پژو 2008 می باشد .این در حالی است که بعد نیم قرن تجربه دیگر زمان مونتاژ کاری محصولات دیگران گذشته و باید با ادغام شدن با برند های معتبر دنیا که سابقه خیلی درخشان تری از کمپانی . پژو-سیتروئن دارند راه خودروسازی های نظیر داچیا را پیش بگیریم تا خودرویی با نشان ایرانی اما با داعیه جهانی شدن را داشته باشیم.
نویسنده :
میلاد حسینی