آیا تولید بر تقاضای خودروهای الکتریکی غلبه خواهد کرد
تب الکتریکی کردن خودروها توسط برند های معتبر فراگیر شده است و هم اکنون سرمایه گذاری های سنگینی را در این خصوص انجام داده اند. بسیاری از خودروسازان نیز برنامه های آتی و گسترده خود را در جهت تولید و عرضه خودروهای الکتریکی اعلام نموده اند.
اما ظاهرا آنها در تخمین میزان رشد خرید خودروهای الکتریکی دچار اشتباه فاحشی شده اند و همین امر موجب خواهد شد که تولیدات برقی آنها در انبار های شرکت مدت زیادی آفتاب بخورد.بررسی ها نشان می دهد که تا سال 2030 خیل عظیم خودروهای الکتریکی توسط برند های متعدد وارد بازار خواهد شد بطوریکه میزان عرضه از تقاضا به شدت پیشی خواهد گرفت.اگر این وضعیت رخ دهد باید منتظر عواقب سخت آن برای صنعت خودروی جهان باشیم. اگرچه پیشبینی این وضعیت بسیار سخت است اما در صورت اتفاق وضعیت جالبی در انتظار بسیاری از خودروسازان نخواهد بود.
مایکل وودوارد یکی از تحلیل گران صنعت خودروی در این خصوص می گوید:
اگر چه توسعه خودروهای الکتریکی با روند متفاوتی در حال توسعه است اما ادامه مسیرکاملا مشخص نیست. از آنجایی که خودروسازان ظرفیت تولید اینگونه خودروها را افزایش داداند پیش بینی می گردد در 10 سال آینده حدود 14 میلیون دستگاه خودروی الکتریکی بیش از تقاضا بر دستان سازندگان باقی خواهد ماند.
یکی دیگر از مشاوران صنعت خودرو در این خصوص می گوید:قیمت خودرو های الکتریکی به محصولات بنزینی و دیزلی نزدیک خواهد شد و شاید تا سال 2024 کمتر هم شود. بنا براین پیش بینی ها تا 10 سال آینده حدود 21 میلیون خودروی الکتریکی تولید خواهد شد و با این وجود سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص می دهند ،هر چند مطمئنا میزان این سهم مطابق انتظار پیش نخواهد رفت.
سال 2018 خودروهای الکتریکی با فروش 1 میلیون دستگاه توانستند نسبت به سال 2017 رشد دو برابری را تجربه کنند.با این شرایط از هر 250 خودروی موجود در خیابانها تنها 1 خودرو الکتریکی خواهد بود ،البته در این بین کشور نروژ یک استثناست چرا سهم اینگونه خودروهای پاک در این کشور حدود 30 درصد است. در آمریکا خودروهای الکتریکی و پلاگین هیبریدی کمتر از 2 درصد کل فروش خودرو را به خود اختصاص دادهاند و این سهم در مقیاس جهانی برابر با 2.2 درصد است.
از بین خودروسازان مطرح فولکس واگن بعد از رسوایی دیزل گیت و برای باز گرداند اعتبار از دست رفته خود سرمایه گذاری سنگینی را بر روی توسعه محصولات الکتریکی انجام داده و و متعهد به تزریق 50 میلیارد دلار سرمایه به این بخش است. دیگر آلمانی ها نظیر مرسدس بنز ،آئودی و بی ام و نیز همین رویه را در پی گرفته اند و با الکتریکی کردن محصولاتشان به جنگ مستقیم تسلا بعنوان سردمداران این بخش از بازار رفته اند. اگرچه ایلان ماسک در تاریخ نسبتاً کوتاه تسلا قولهای زیادی داده و به برخی از آنها عمل نکرده اما هماکنون میتوانیم عملکرد محصولات این شرکت در بازار را تماشا کنیم.
تسلا در سه گذشته موفق به فروش 100 هزار دستگاه شده است که با این وجود می توان انتظار داشت این الکتریکی ساز به مرز فروش نیم میلون خودرو در سال دست یابد.تسلا موفقیت این روزهای خود را مدیون مدل 3 است که به تازگی به بازار عرضه شده است. این خودرو به پرفروشترین خودروی لوکس بازار آمریکا تبدیل شده است. این در حالی است که نسخهی ارزانتر آن فعلاً قابلخرید نیست.
در نهایت باید گفت در سالهای نه چندان دور باید از خودروهای درون سور بعنوان یک خاطره یاد نماییم.
نویسنده :
میلاد حسینی